”Vi har en chans om vi tar kampen”

Josef Esberg har varit på plats i kampen mot Sveaskogs avverkningar.

av Josef Esberg // Artikel i Offensiv

Josef deltog i #skogsupprorets protester och blockad mot Sveaskogs skogsskövling i Juoksuvaara och Paharova i Norrbotten. Här sammanfattar han vad han anser pågår. Ett hållbart skogsbruk kräver att kapitalismen avskaffas: om du vill gå med i kampen, kontakta Rättvisepartiet Socialisterna! Mejla till rs@socialisterna.org.

En klok man sa en gång att det är viktigt att kalla saker och ting vid sitt rätta namn. 
Det vi ser här bakom mig är kolonialism, stöld, rovdrift, utrotning, markförstöring och vattenförstörande verksamhet, vilket dessutom bidrar till en ökad växthuseffekt. 
Det finns knappast behov hos oss människor att bedriva denna form av skogsbruk. Det är en osund hunger och törst hos skogsägare, enskilda bolag – statliga eller icke statliga – att göra vinst, en vinst som inte gagnar någon i längden, den är kortsiktig. 
Några få personer gör sig stora vinster i form av höga löner och bonusar. I ett längre perspektiv blir kostnaden av detta förödande.

Det skogsindustrin nu massavverkar våra skogar, oavsett om avverkningen pågår i Brasilien, Nigeria, Borneo, Ecuador, Kongo, Tanzania, Kenya, Myanmar, Sverige – ja, när människan, eller rättare sagt det kapitalistiska systemet, skövlar och tränger undan naturen med dess bio­diversitet, det kan bara sammanfattas med ett enda ord: girighet.
Morgondagens människa kommer att sörja och sörja djupt över vad de aldrig fick ta del av, om ”vi” fortsätter på denna bana. För hur kan de döma de som redan är döda annat än med avsky och sorg? 
Vi har fortfarande en chans att bryta mot den förhärskande idén om kapitalet framför allt, om vi tar kampen. 
Vid Kalix älv 2021

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!