I marginalen: S-pampen till skandalbanken

av Per Olsson

Den förre statsministern och S-ledaren Göran Persson föreslås som ordförande i skandalbanken Swedbank. Göran Persson blev efter sin avgång 2006 storgodsägare, lobbyist (bland annat för bilföretagen) och ordförande i statliga Sveaskog. Idag är han fortfarande pr-konsult på JKL, en pr-byrå som sparkar anställda för att direktörerna ska kunna titulera sig pr-branschens högst betalda chefer.

Förutom sitt jobb på JKL är Göran Persson även ordförande i det statliga gruvföretaget LKAB samt sitter i Ålandsbankens styrelse. Förra året avslöjades att Ålandsbanken hjälpt bluffbolaget Allras chefer att köpa lyxvillor. Allra var företaget som stal pensionsspararnas pengar. 
Så Göran Persson har både praktik och merit för uppdraget som Swedbanks ordförande. Han är dessutom mångmiljonär, vilken är en förutsättning för att bli ordförande i Swedbank. 
En av bankens tidigare ordföranden, Anders Sundström, är också en före detta S-minister tillika mångmiljonär. Det var Anders Sundström som S-pamparna ville ha som ny partiledare efter att Håkan Juholt sparkades ut i kylan, men Sundström sa nej och blev istället ordförande i gruvbolaget Kaunis Iron.
Swedbank är banken som räddades av skattebetalarna efter att ha hamnat i ett svart hål när investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008. Swedbank hade lånat ut pengar till Lehman Brothers och dessutom hade bankens lånekarusell i Baltikum slungats ut i en galax av förluster.

Med statens stöd och lånegarantier blev Swedbank snabbt en vinstrik bank igen, till och med mer lönsam än de andra storbankerna. Ifjol gjorde Swedbank en årsvinst på drygt 26 miljarder kronor, där 75 procent av vinstsumman gick direkt ned i aktieägarnas fickor.
Det går inte att nämna alla de skandaler som Swedbank har varit inblandade i. “Penningtvättsmisstankar. En razzia. En sparkad vd. Det är inte första gången det stormar rejält för Swedbank. Skandalerna tycks avlösa varandra. Det är inte många år sedan bankens ledning senast schavotterades”, skriver Veckans Affärer. Och skandalerna kommer naturligtvis inte att ta slut med Göran Persson vid rodret. Tvärtom. 
Men penningtvättskandalen håller på att utvecklas till Swedbanks värsta kris någonsin. Att banken har tvingats erkänna att det finns “tecken på brister i arbetet mot penning­tvätt” betyder i klarspråk att Swedbank länge fungerade som rika ekobrottslingars egen tvättautomat. För närvarande pågår utredningar av misstänkt penningtvätt i Swedbank i fem länder, och fler kan det bli. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!