1 maj landet runt

av Offensivs reportrar

RS tar kampen överallt vi finns – kom med du också! (Foto: Natalia Medina)

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) fanns på plats på en mängd orter under 1 maj. Nedan följer korta rapporter från ett axplock av orterna RS deltog i.

Göteborg

Vänsterpartiet i Göteborg hade största demonstrationen på 1 maj med över 5 000 deltagare. På Andra långgatan var Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige första talare jämsides med Martin Berg från Hamnarbetarförbundet.
Kristofer Lundberg inledde med att fördöma januariavtalet och attackerna på hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt, och uppmanade folk- och arbetarrörelsen att enas i en gemensam protestdag mot regeringens systemskifte. Han varnade också för AB Framtidens och det borgerliga kommunstyrets planerade ombildningar i Göteborg.
– Vi välkomnar att Vänsterpartiet röstar rätt i dessa frågor, men det räcker inte. Ni måste göra gemensam sak med oss i bostadsområden i den sociala och politiska mobiliseringen, det är bara kamp och organisering som kan sätta stopp för marknadshyra, ombildning och utförsäljning.
Carlos Gutierrez


Stockholm

I vänsterns Första maj-tåg i Stockholm marscherade hela 12 000. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog tillsammans med Rött Forum i en livlig avdelning.
”Jalla, jalla, bostad åt alla”, ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet”, ”Klasskamp, kvinnokamp – krossa sexismen nu!” med många flera talkörer ekade längsmed vägen från Medborgarplatsen till Kungsportsplatsen.
RS kampanjade för en socialistisk klimatkamp samt för hyresrätten – mot ombildningar och marknadshyror, och fick ett stort gensvar. Många viktiga protester mot högerpolitiken kommer att äga rum i resten av maj som RS aktivt mobiliserar till.

Katja Raetz (RS).

På 1 maj hölls även en manifestation för strejkrätten av Strikeback.
– Strejkrätten är ingen gåva. Strejkrätten vanns under den tiden då arbetarna började organisera sig fackligt och politiskt. Precis som då måste vi nu stå enade och ta strid för våra rättigheter, sa Katja Raetz, sjuksköterska och RS:are som var en av talarna (bilden).


Östersund

I Vänsterpartiets demonstration deltog cirka 150 personer. Talarna gjorde inte mycket för att gaska upp publiken. Det var bara dagskrav som framfördes, inga långsiktiga krav. Slående var det ungdomliga inslaget. Många ungdomar, speciellt unga tjejer deltog. Vi sålde tre Offensiv i anslutning till marschen.
Socialdemokraternas demonstration lockade något fler än Vänsterpartiets. Det ungdomliga inslaget var inte lika stort. I täten för Socialdemokraternas tåg gick en ensam man med en svensk fana. De röda fackföreningsfanorna kom efter musiken. Är det sossarnas nya prioritering?
Sigbritt Herbert


Sundsvall

Gottfrid Grubb talade för RS.

”Vänsterkrafternas” 1 majtåg samlade 260 bakom huvudparollen ”Rör inte strejkrätten!”. Talkörerna för kamp mot rasism, mot ökade klyftor och mot ett pig- och drängsamhälle på väg tillbaka, skallade bestämt och högljutt hela vägen till Stora torget. 
På torget talade alla medverkande partier i ”Vänsterkrafterna”. I talen dominerade maningen till socialistisk kamp mot klimathotet och att försvara strejkrätten. Yngste talare var Gottfrid Grubb, 15 år från Rättvisepartiet Socialisterna, som lyfte fram Hamnarbetarnas strid som ett färskt exempel på hur kamp svetsar samman, får stöd och en styrka där arbetarklassen vinner segrar. Han avslutade med att argumentera för att det är oförenligt med fortsatt kapitalism och akut nödvändigt med ett socialistiskt systemskifte för att stoppa klimathotet och rädda planeten.
Stefan Lundqvist


Borås

David Lindquist (RS).

På Första maj i Borås talade från Rättvisepartiet Socialisterna David Lindquist. Det var en gemensam manifestation med talare från RS, K, V, S och initiativtagaren Timo Söderlund, som talade i egenskap av patient. RS tal fokuserade på behovet av gemensam kamp mellan arbetare både inom och utanför vårdsektorn, samt av patienter. Timos tal täckte många olika perspektiv, och ställde bland annat krav på att all vård skulle återtas i offentlig ägo.
Politiker säger att det är farligt för patienthälsan att strejka. Men vi i Rättvisepartiet Socialisterna säger tvärtom. Det är genom att trotsa politikernas förhoppningar om att vårdpersonal bara ska gilla läget som seger kan vinnas. Det är politikerna som riskerar patienthälsan med sina återkommande nedskärningar och attacker.
RS Borås


Lund

Även i år samlade vänsterns 1 majtåg i Lund avsevärt fler deltagare än Socialdemokraterna. S lyckades få ihop cirka 100 deltagare i sitt tåg.Cirka 600 personer marscherade genom Lunds gator under paroller som ”Rör inte strejkrätten” och ”Byt system – inte klimatet” samt ”Inga rasister på våra gator”. Rättvisepartiet Socialisterna deltog i vänsterns tåg.
Anders Wemmert


Luleå

Strikeback i Luleå.

Rekordfå deltog i S-tåget. Men Vänsterpartiet, som på senare år inte haft något demonstrationståg, samlade i år fler än på många år. Strike Back mot inskränkt strejkrätt samlade med kort varsel ett hundratal.
– De som ska föra min röst har slutat lyssna. Vi arbetare måste samlas och säga: Det räcker nu! När arbetare går samman måste de lyssna, sade Rebecka Ekström, plattsättare och aktiv i Unga Byggare.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!