I marginalen: ”SD – rasistiskt nedskärarparti”

Höger- och rasistpartiet SD och Åkesson står för massiva nedskärningar på äldreomsorgen och säger sig samtidigt värna om de äldre. Skamligt! (Foto: CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Bromölla är en av de kommuner som styrs av Sverigedemokraterna med stöd av det blåbruna blockets två övriga partier – Moderaterna och Kristdemokraterna. Budgeterna har fyllts med nedskärningar, som att  slopa de äldres dagverksamhet, samtidigt som kommunen har infört ett eget tiggeriförbud och förbjudit kommunanställda att be under arbetstid. 
Efter att först ha skrutit om att de nedskärningarna som redan har gjorts fått budgeten i balans hävdar SD-styret nu att kommunens ekonomi är helt ur balans och efterlyser mer ”tuffa och ogillade besparingsåtgärder” (Bromöllas kommunalråd Eric Berntsson, SD, i Kristianstadsbladet).
Det nya nedskärningspaketet har udden riktat mot framför allt skola, förskola, kultur och fritid. 
Enligt SVT Skåne i måndags vill Sverigedemokraterna i Bromölla göra besparingar på drygt tio miljoner kronor, varav tre miljoner inom skola och förskola, samt omvandla fler tjänster som förskollärare till barnskötare.
Vidare vill de nyliberala rasisterna i SD sälja Näsums idrottshall och Bromölla camping, ta bort ungdomsrådet och halvera kommunens föreningsbidrag. 
Sina egna misslyckanden och nedskärningar skyller SD på invandringspolitiken ”på riksplanet”. Helst av allt skulle SD vilja bygga en taggtrådsmur runt Sverige eller åtminstone de kommuner man styr.

Även i de övriga kommuner som SD styr är det nedskärningar som står på programmet. “Sveriges äldre förtjänar att få världens bästa äldreomsorg” hävdar SD, men i de kommuner där partiet har makten har äldreomsorgen drabbats av nya nedskärningar och privatiseringar. 
I partiets skyltfönster Sölvesborg försvinner vårdplatser på det kommunal äldreboendet för att ge plats för det skandal­omsusade privata bolaget Frösunda Omsorg.
I Trelleborg administrerar SD-styret besparingar på 50 miljoner kronor i äldreomsorgen och i höstas infördes vikarie­stopp.
– Personalen mår inte bra, varken psykiskt eller fysiskt. Det är mer påfrestande i och med att det är så strikt med vikarietillsättning, sa Johanna Andersson, huvudskyddsombud för Kommunal i Trelleborg, till Kommunalarbetaren den 16 december förra året.
SD är ett rasistiska nedskärarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!