I marginalen: ”SVT & högern mot Greta Thunberg”

SVT har anslutit sig till högerns hetsattacker mot Greta Thunberg och klimatrörelsen (Foto: Anthony Quintano / Flickr CC)

av Per Olsson / Artikel i Offensiv

Som väntat slutade klimatmötet COP25 i Madrid i ingenting. Slutresultatet var så långt från mötets motto ”Time for action” (dags för handling) som det gick att komma. De församlade förenades visserligen bakom formuleringen om att det finns ett ”brådskande behov” av att göra något – det sades inte vad – för att klyftan inte skulle växa mellan vad som sker och vad som utlovades i Parisavavtalet. Men det var bara för att deltagarna ville åka hem från mötet som hade dragit ut på tiden.
”Vi är fortfarande inte i närheten av förändringarna som krävs. Politiken som behövs existerar inte idag, trots vad du kanske hör från världsledare”, sa Greta Thunberg när hon talade till mötet och tillade att: ”Det finns hopp. Men det kommer inte från regeringar eller företag. Det kommer från folket.” Det var precis vad COP25:s utfall visade.
Men enligt SVT:s Erika Bjerströms ”analys” var talet ett bevis på att ”Greta Thunberg blir allt mer vänsterpopulistisk. Hennes budskap idag applåderas av Kina”. Och så finns det de som påstår att public service är ”vänstervridet”!
Är det något som Kinas ledare fruktar så är det att klimatkampen ska få större spridning. Men trots censuren, förtrycket och attackerna mot Greta Thunberg från regimens media har Friday for Futures klimatstrejker även nått Kina. Där har Greta Thunberg anklagats för att ägna sig åt ”politisk teater” och enligt KKP-diktaturens Beijing News är hon en del av Västs försök att stoppa landets utveckling. 

Det är en skandal att SVT upprepar samma anklagelse – att Greta Thunberg står i Pekings sold – som exempelvis den reaktionära nyhetssajten Breitbart gör, där Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon åter huserar. Eller SD-pamparna, som vill skicka Greta Thunberg till Kina. 
Att Time har utsett Greta Thunberg till “Årets person” fick Breitbart och alla reaktionärer att gå i taket. Det gick bara några timmar efter utnämningen innan Brasiliens president Bolsonaro uttalade att tidskriften belönat ”en ungjävel” och Trump twittrade att ”det var ett löjligt val”.
Den styrande sexistiska gubbhögerns – från Rysslands Putin, Australiens prremiärminster Scott Morrison och USA:s Trump till Europas rikaste individ Bernard Arnault, ägaren till lyxkonglomeratet LVMH – attacker på Greta Thunberg är såväl ett förvridet erkännande av klimatstrejkernas genomslag som ett berättigande av rädslan för att den fortsatta kampen bidrar till att forma en ny socialistisk vänster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!