I marginalen: ”Vinstjakten sänker skolan”

I Köping har Thorengruppen dragit in på mjölken för eleverna för att maximera vinsten ännu lite mer (Foto: Magnus Attefall / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I skydd av de blåbruna och en opposition i riksdagen som bara till namnet är en opposition fortsätter de privata bolagens plundring av skolan. De privata skoljättarna gör dessutom än större vinster och vinsterna återinvesteras i allt utom i skolan.
Nyligen avslöjades det att den ökända Thorengruppen har använt skolpengen till att bygga en sportarena i Umeå, samtidigt som bolaget inte har gett eleverna den undervisning de har rätt till samt att man till och med har dragit in mjölken för eleverna i Köping.
”300 000 sköna kronor per år sparar man på detta sätt in i ett nafs. Lite benskörhet och allmän näringsbrist får man tåla när skolan ska reglera budget”, kommenterade Vi Lärare den 1 juni.
Thorengruppen har under de senaste två åren ökat sin nettovinst från 31 miljoner till 211 miljoner kronor, och trots alla skandaler, vitesförelägganden och avslöjanden om att bolaget inte ger någon undervisning fortsätter man att expandera. Redan 2011 larmade Skol­inspektionen om missförhållanden vid Thorengruppens skolor, men inget hände. Sedan dess har Thorengruppen gjort en sammanlagd vinst på nära en miljard kronor genom att eleverna inte får den utbildning och undervisningstid som de har rätt till. Det handlar om systematiska lagbrott sanktionerat av högerpolitiken.
”I vissa fall ska närmare hälften av de lagstadgade undervisningstimmarna inte ha genomförts. I en kurs har eleverna inte fått någon skolförlagd undervisning alls, trots att den pågått under ett helt läsår. I svenska och engelska har bara hälften av undervisningstiden i vissa fall genomförts”, skrev Dagens Nyheter den 31 januari om förhållandena vid Thoren Business School Solna.

De privata skolbolagen tjänar flera tusen kronor per elev eller motsvarande tusentals lärartjänster. För några år sedan avslöjades det exempelvis att Internationella Engelska Skolan har gjort en vinst på 10 000 kronor per elev eller 300 000 för varje klass.
Bara under det senaste året har de fyra största skolkoncernerna gjort en vinst som motsvarar cirka 2 200 lärare i grundskolan.
Sverige är det enda land som tillåter vinst i skolan på elevernas, skolpersonalens och skattebetalarnas bekostnad.
• Stoppa marknadsskolan och vinstjakten.
• Rädda skolan – släng ut plundrarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!