”Jag tror att många har fått en ’aha’-upplevelse”

Pia Koponen bekämpar sexuella trakasserier genom sitt fackliga arbete (Foto: Privat).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Pia Koponen arbetar som bussförare och är facklig samordnare för Kommunal i Södertörn och Stockholm. Hon är en av de som har tagit initiativ till att bekämpa sexuella trakasserier genom sitt fackliga arbete.

Hur märktes metoo-uppropen på din arbetsplats?
– Kvinnor vågar berätta vad de har varit utsatta för och det visade sig ofta att det var samma individer som utsatte flera för olika sexuella trakasserier. Arbetsgivaren tar dessa anmälningar på stort allvar och har en tydlig instruktion om hur de ska hantera dessa ärenden. 

Hur har ni genom facket arbetat mot sexuella trakasserier på din arbetsplats?
– Kommunal och Saco gick ihop och bad arbetsgivaren om att få bilda ett kvinnligt nätverk, som vi hade läst att företaget hade på en depå i Skåne. Vi utvecklade dock gruppen lite. Vi hade fyra träffar under 2019, med kvinnliga kollegor från olika positioner inom vårt trafikområde. 
– Vi började med att lova varandra att allt vi sa skulle det vara tystnadsplikt på, och så berättade vi våra upplevelser och bollade hur vi ska kunna hantera liknande händelser i framtiden. Vi kom fram till att ta fram ”bordspratare” där vi tog upp olika ”fiktiva” händelser för att lyfta frågan och få våra kollegor att tänka till. 
– Vi har även pratat om att komma ut med ”enkla kommentarer” för att på ett enkelt och smidigt sätt kunna säga ifrån. Dessa har vi tänkt sätta upp i till exempel omklädningsrum och toaletter. 
– Kvinnligt nätverk kommer att fortsätta jobba även 2020, men vi har tänkt att vi gör om gruppen och jobbar annorlunda för att nå ut till fler; dock har vi inte landat helt i när och hur.

Vad har varit det största hind­ret i arbetet mot sexuella trakasserier?
– Att få alla att förstå att detta är ett problem, var gränsen går och att respektera att det inte uppskattas med kommentarer som ”om jag bara vore 20 år yngre”, ”om jag bara inte vore gift” eller olika ”komplimanger” eller bedömningar av kroppar.
– Att alla de som tar åt sig och blir upprörda för att de som vita män blir påhoppade, trots att de säger att de inte gjort något. Att få dem att förstå att #metoo inte är ute efter att hänga alla män, utan att få slut på ett oacceptabelt beteende, oavsett om det är en man eller kvinna som är förövaren.

Har du känt någon skillnad före och efter metoo?
– Jag tror att många har fått en ”aha”-upplevelse. När de har frågat sina fruar/sambor/flickvänner och får höra att de också har blivit utsatta, men jag har även ofta fått försvara metoo, då många tycker att den blev för stor och att oskyldiga blev utpekade.

Har du märkt av någon backlash mot metoo? 
– Förutom just att oskyldiga blev utpekade har jag inte märkt någon backlash. Dock är jag övertygad om att majoriteten av berättelserna är sanna och lika övertygad är jag att majoriteten av männen är oskyldiga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!