Kamp lönar sig – Hammarbadets simhall och gym öppnar igen

RS tog initiativ till den kamp som räddade Hammarbadet (Foto: Tammam Alnadaf).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Hammarbadet i Hammarkullen invigdes med rundvandring och invigningstal den 9 september. 

Simhallen och gymmet, som har varit stängt i fyra år under renovering, har nu öppnat för allmänheten. Badet och gymmet, vars verksamhet skulle läggas ned, räddades av en offensiv kamp som initierades av Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlemmar och samlade Hammarbadets personal och brukare. 
Protesterna lyckades stoppa stängningen av anläggningen och tvingade stadens styre till att skjuta till de pengar som krävdes för renovering och verksamhet. 
Den 15 maj smygöppnade Hammarbadet till nya och renoverade lokaler, betydligt mer tillgängliga och anpassade. Den 3 september öppnade också gymmet som fått en upplyftning, vilket nu firades en vecka senare. 
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att hålla sin segerfest i anslutning till höstupptakten i Hammarkullen den 14 september. 

– Vi ska komma ihåg att inget parti var av en annan åsikt innan RS agerade. Partiet intervjuade personal, badgäster och gymkunder löpande i Offensiv, och en namninsamling startade som snabbt nådde över 1 400 namn och överlämnades till ansvariga politiker. Möten, demonstrationer och uppvaktning av stadens politiker skapade ett stort tryck i frågan, säger Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, som startade en gratis simskola under parollen ”Rätt att simma – simkunnighet ska inte vara en klassfråga”.
Att kampen räddade badet var något som även belyses i invigningstalet. 
– Vi står här idag tack vare hammarkulleborna som kämpade för denna viktiga anläggning. Viktig som mötesplats där vi alla möts oavsett bakgrund i ett annars mer segregerat samhälle, inte minst här i Göteborg, sa Bettan Andersson, V, tidigare ordförande i Idrott- och föreningsnämnden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!