Kampen hårdnar mot januariavtalet

Kristofer Lundberg, ordf Hyresgästföreningen västra Sverige, manade till offensiv kamp mot januariavtalet på deras möte den 21 september (Foto: Offensiv).

av Carlos Gutierrez & Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Socialdemokraterna öppnar med januariavtalet – överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna – upp för marknadshyror. I första hand i nyproduktion, men med siktet inställt på hela beståndet. Beslut ska tas redan 2021.

I samband med riksdagens öppnande läste Stefan Löfven upp den så kallade regeringsförklaringen, en sammanfattning om vilken politik som regeringen ska föra. Talet innehöll en lång lista över förändringar av den svenska bostadsmarknaden.
Förutom friare hyressättning i nyproduktion ska S-MP-regeringen verka för att lägenheternas kvalitet och läge får en större betydelse för hur högt hyran sätts. Detta stöter nu på motstånd från Hyresgästföreningen i västra Sverige som inleder en offensiv mot januariavtalet och uppmanar andra regioner att följa exemplet genom ett nationellt upprop.

Idag förhandlas hyrorna mellan fastighetsägarna och hyresgästerna, där Hyresgästföreningen kämpar för att hålla nere hyrorna samt ge trygghet och inflytande åt hyresgästerna. Det är detta system som överenskommelsen nu siktar på att rasera, med förödande sociala konsekvenser som följd.
– Krav på marknadshyra har alltid varit fastighetsägarnas och högerpartiernas återkommande lösning på bostadsbristen, men aldrig tidigare har hotet mot hyressättningssystemet varit så allvarligt som under denna rödgröna regering, säger Kristofer Lundberg, regionordförande i den stridbara Hyresgästföreningen i västra Sverige med 75 000 medlemmar. 

När regionstyrelsen för västra Sverige i förra veckan hade heldagsmöte ägnades en del av tiden till just frågan om motståndet mot januariavtalet.
Kristofer Lundberg lyfte då fram vikten av att organisationen nu mobiliserar mot januariavtalet för att stoppa marknadshyror och andra attacker på hyressättningssystemet. Styrelsen uttryckte besvikelse över förbundets tystnad efter den uppmaning som har kommit från nära 200 lokala föreningar i västra Sverige med krav på en landsomfattande protestdag, ett krav som också antogs av det massmöte som hölls i Göteborg med nära 700 deltagare i mars. 
Kristofer Lundberg poängterade att de inte kan vänta längre på förbundet, utan att västra Sverige nu uppmanar övriga regioner att följa västra Sveriges initiativ i ett nationellt upprop om en offensiv mot januariavtalet. Regionstyrelsen höll med och gav det bostadspolitiska utskottet i uppdrag att ta fram en regional kampanjplan för mobiliseringen mot januariavtalet. 

Marknadshyror skulle leda till kraftigt höjda hyror och förvärra en redan ansträngd ekonomisk situation för hyresgästkollektivet. En redan allvarlig bostadsbrist skulle förvärras. Marknadshyror skapar inte fler bostäder, utan kommer att öka klassklyftorna och segregationen.
Det finns inte stöd för marknadshyror hos något partis väljarbas och möjligheterna för en omfattande rörelse mot regeringen är stor. Marknadshyrorhotet är akut. Detta var också tonen från Hyresgästföreningen västra Sverige när de samlade regionens alla 13 föreningar till planering inför 2020 den 21 september. 
– Tre miljoner hyresgästers trygghet offras på regeringsmaktens altare, sa då Kristofer Lundberg till de 70 ledare för rörelsen som hade samlats, och fortsatte:
– I januariavtalet är det på nytt det ägda boendet som gynnas av de politiska besluten. Budgeten som nu har presenterats är en budget för de rika, en omvänd Robin Hood-politik där de tar från låginkomsttagare och ger till höginkomsttagare, tar från det offentliga och ger till det privata. Vi ser en allt aggressivare nyliberal politik som breder ut sig lokalt och globalt. Riskkapitalister tränger sig allt mer in på den svenska bostadsmarknaden. 

Analysföretaget Ramböll räknade inför valet ut, på initiativ av Hyresgästföreningen, vad hyresnivåerna blir om priset sätts efter marknadsmässiga principer i Stockholm, Göteborg, Halmstad och Helsingborg.
Svaret blev att marknadshyror skulle innebära hyreshöjningar över hela landet och i alla städernas olika områden. Räknat på en genomsnittslägenhet med två rum och kök på 57-62 kvm ökar hyrorna med 50 procent i Stockholm, 32-50 procent i Göteborg, 31 procent i Halmstad och 24 procent i Helsingborg.
Om hushållens andel av inkomsten i ännu större utsträckning måste gå till hyran innebär det en minskad konsumtionskraft med uppemot 15 procent. De hushåll som redan har en ansträngd ekonomi är de som skulle drabbas hårdast. 
Dagens system ger redan stora vinster åt företagen – det finns inget skäl till att låta dem fylla sina skattekistor ytterligare.

Varken fastighetsbolagen eller byggbolagen anger att dagens hyressättningssystem är ett hinder för bostadsbyggandet. Ändå är det hyressättningen som regeringen nu angriper. Bristen på hyreslägenheter och höga hyror innebär att priset på villor och bostadsrätter stiger. De som tjänar på bostadsbristen är därmed de redan välbeställda.
Marknadshyror eller fri hyressättning ökar inte bostadsbyggandet, utan innebär en ökad otrygghet då människor som inte har råd att bo kvar trycks undan. Att med ökade hyror tvinga bort människor från sina hem löser inte bostadskrisen, utan skulle leda till allvarliga sociala problem.
Hyresgästföreningen har nu ett stort ansvar att på allvar ta kampen för att försvara föreningens 540 000 medlemmar, landets tre miljoner hyresgäster och morgondagens hyresgäster.


Hembla säljs – stoppa bostadskarusellen!

För hyresgästerna i Husby tas de hyresrätter som privatiserades på 1990-talet nu över av nya ägare efter en lång rad tidigare privata fastighetsbolag (Foto: Pressbild Hembla).

Hej hyresgäst i Hembla, visste du att ditt hus har sålts igen? Vonovias köp av Blackstoneägda Hembla innebär att den vansinniga spekulationen med de miljonprogramshus som sålts ut till privata fastighetsägare av allmännyttan har nått svindlande höjder. 
Det tyska riskkapitalbolaget Vonovia (som redan äger Victoria Park) köper upp hela Blackstones kontrollpost av Hembla (61,2 procent av kapitalet och 69,3 procent av röstandelen) för 12,2 miljarder kronor. Genom att till innehavet av Victoria Parks 16 638 lägenheter lägga Hemblas 21 411 lägenheter blir Vonovia med 38 049 lägenheter landets i särklass största privata fastighetsägare av miljonprogramshus och näst största ägare av bostadshus efter Svenska Bostäder.

Blackstone, som precis som nu Vonovia försäkrat att de är långsiktiga ägare, har genom dotterbolaget Vega Holdco bara ägt Hembla (tidigare D. Carnegie) i tre år. Affären innebär ett jätteklipp för Wall Street-jätten, som enligt Fastighetsnytt tjänar 6 miljarder kronor på affären (det innebär en vinst på drygt 280 000 per lägenhet). Beloppet är lika mycket som regeringen sänker värnskatten med och en miljard mer än det statliga tillskottet till kommuner och landsting i statsbudgeten. Vonovia tycker att det priset är värt för möjligheten att på samma sätt som Blackstone skinna Hemblas hyresgäster.
För hyresgästerna i Husby tas de hyresrätter som privatiserades på 1990-talet nu över av nya ägare efter en lång rad tidigare privata fastighetsbolag efter Stockholms stad: Förstaden, Mandamus, Akelius, Wallenstam, Stendörren/Graflunds/D. Carnegie och Hembla/Blackstone, en räcka bolag som alla gjort rejäla klipp på hyresgästernas bekostnad. Vi måste kräva en ny social bostadspolitik som en gång för alla sätter stopp för den här sortens svindlande spekulationsaffärer med hyresgästernas hem!


Stockholm: Bostadsvrål i helgen

BOSTADSVRÅLET 2019!

Den 28 september i Folkets Husby och den 29 september i Konsthall C i Hökarängen
Ur programmet med aktivister och forskare:
• Hyresgästorganisering kring förra sekelskiftet 
• Norra Järva stadsdelsråd har ordet
• Migrant work and the fight for housing (In english) 
• Vad gör bostadsojämlikheten med oss? 
• Renovräkt 
• Hyresvärdars maktspel och hur du tar striden!
• Striden om hyresrätten – offensiv mot Januariavtalet
• Hyresgästföreningen Väst
• Gör motstånd mot ombildning & utförsäljning!  Hökarängen mot ombildning, Rågsved mot ombildning, Bagarmossen mot ombildning och Husby mot ombildning. 

TENANTS ORGANIZING – PRECARIZATION AND RESISTANCE

Den 26-27 september, Skarpnäcks Kulturhus
Ur programmet: 
Lärdomar av historisk hyreskamp från Buenos Aires, Italien och New York.
Påegående hyreskamp med talare från Toronto, London, Madrid, Rio de Janeiro och Santiago de Chile.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!