Kapitalismens hälsoapartheid ger fortsatt pandemi

Precis som under varje annat skede under covidkrisen bär den nuvarande smittvågen etiketten ”made in capitalism” (Foto: U.S. Army National Guard photo by Sgt. Sebastian Rothwyn).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Med den snabba spridning­en av omikronvarianten har covid-19-pandemin gått in i en ny fas. Om det inte vore för att global hälsoapartheid råder under kapitalismen skulle omikron kanske kunnat innebära början till slutet på pandemin.

I Sverige noteras just nu den högsta sjukfrånvaron någonsin – under vecka två ansökte 40,000 om sjukpenning, upp från 27,000 veckan innan. Samtidigt ansökte 11,000 om smittbärarpenning.
Inom sjukvården är personalen utelämnad åt en ohållbar situation. Utmattningen efter snart två år i overdrive-läge, frånvaron för sjukdom, VAB och karantän, att hantera överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter, arbeta under stabs- eller begränsningsläge, och samtidigt försöka ta sig an skuldberget av vård som fått vänta – allt sammanstrålar till en perfekt storm.
Och smittan stiger fortfarande. Mer än halva Europas befolkning kan smittas under de närmaste veckorna, och vid mitten av mars lär 60 procent av världens befolkning ha fått omikron.

Trots att omikron har visat sig ge milda eller inga symptom för de flesta räknar folkhälsoinstitutet IHME vid University of Washington med att dödssiffran i covid-19 i maj kommer att ha stigit till 6,4 miljoner människor, från dagens 5,5 miljoner. Omikron kan ganska lätt ta sig igenom immunförsvaret även hos dubbelvaccinerade.
De som riskerar svåra symptom är främst personer som inte har vaccinerats och personer med andra riskfaktorer. Många är fortfarande sårbara och behöver skyddas, och vården, äldrevården och andra livsviktiga verksamheter behöver skyddas mot smitta för att kunna fungera. När kapaciteten att testa, smittspåra, vårda sjuka och vaccinera bågnar är det förstås självklart att prioritera de mest sårbara och alla som måste arbeta med dem.
Det är dock viktigt att komma ihåg att krisen hade kunnat undvikas. För ett år sen var det första vaccinet färdigt att använda, med 95 procents skydd mot infektion och ännu högre mot allvarlig sjukdom. Kapaciteten att massproducera vaccin fanns också. Ändå har 41 procent av världens befolkning ännu inte fått sin första dos, och bara sju procent har fått den tredje som nu visar sig behövas för ett verkligt skydd mot omikron.
En del smittskyddsexperter tror nu att omikron kan vara början till slutet på pandemin, att den här vågen kanske faktiskt kan följas av den omtalade flockimmuniteten och en situation där covid-19 blir ett hanterbart virus bland andra.
Men WHO, som räknar med ytterligare sex år av pandemin, har rätt i att ingen är säker förrän alla är säkra.

Ingen är säker förrän alla är säkra.

Nya varianter är oundvikliga i en pandemi, men precis som under varje annat skede under covidkrisen bär den nuvarande smittvågen etiketten ”made in capitalism”. Ansvaret för att pandemin kunnat uppkomma vilar på det här systemet där privatägda vinstmaskinerier styr samhället.
Vaccinerna har till stor del sprungits förbi av viruset tack vare att läkemedelsbolagen har skyddat sina patent och vinster hellre än människors hälsa, och att världens rikaste stater har hamstrat mer vaccin än de kunnat använda.

De viktigaste slutsatserna att kämpa för är att upphäva de död­liga patentreglerna, ta över läke­medelsindustrin, storföretagen och bankerna (som har fått guldregnet som vården skulle ha behövt) i offentligt ägande, ställa om till att demokratiskt planera användandet av världens resurser för alla männi­skors behov i samklang med naturen, att ersätta ett i grunden sjukt system med en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!