Kärlek, solidaritet & medvetenhet!

Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Koffee (Foto: Natalia Medina)

Ett hav av färgglada tält böljar mellan tallarna på Ölands västra sida, söder om Ölandsbron. Här har reggaefestivalen Öland Roots huserat och växt sedan 2004.

Campingen är indelad i tre delar; barncamping, lugncamping och en del där musiken aldrig tystnar. I år pågår festivalen i 4 dagar och lineupen är extra imponerande med både svenska och internationella stornamn. Det jamaicanska stjärnskottet Koffee gör ett lysande framträdande på festivalens första dag och på festivalens sista glänser reggaelegenden Marcia Griffiths. Reggae, dancehall, hip-hop, R&B och soul blandas om vartannat på de olika scenerna.

Öland Roots är så mycket mer än artisterna. Här finns bland annat: Workshopar i graffiti och macrame för den kreativa. Yoga och capoeira för den aktiva. Filmvisning och föreläsningar för den engagerade.

Att festivalen har några år på nacken märks. Många av barnsjukdomarna är efter 15 år borta och bakom festivalen finns ett massivt team av volontärer som får allt från incheckning till sophantering att flyta på.

Offensiv fick tillfälle att prata med Johanna Anemalm, ansvarig för festivalens miljö- och hållbarhetsarbete. Hon vill överbrygga avståndet som finns mellan miljötänk och den temporära slit och släng-mentaliteten som en festival annars ofta innebär.

– Många besökare är ovana vid att tänka på miljön när de är på festival. Därför försöker vi att synliggöra arbetet bakom, berättar Johanna. Runt om på festivalområdet finns skyltar med information och nära entren står återvinningsstationen där volontärer varje dag sorterar festivalens alla sopor för hand. Matrester komposteras för användning i ”tillsammansodlingen”, ett kooperativ bestående av 10 personer med familj som odlar både till sig själva och till festivalens restauranger. Sedan några år tillbaka är all mat på festivalen även vegansk.

– Det skapar trygghet att vara på en städad plats, säger Johanna när hon visar sopstationen.

Öland och Gotland är två av Sveriges torraste platser. Johannas nästa idé för att minska festivalens klimatavtryck är rening och återanvändning av vattnet.

– Vi vill bygga en solidarisk plats. Här har vi skapat ett minisamhälle där vi kan se vad som skulle funka och inte funka även i större skala.

(Foto: Natalia Medina)
Johanna Anemalm (Foto: Natalia Medina)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!