Klädindustrin – en värre miljöbov än flygsektorn och sjöfarten tillsammans

av Robert Bielecki

En ny rapport från FN:s miljöorgan UN Environment visar att världens klädindustri producerar mer koldioxidekvivalenter än vad flygsektorn och sjöfarten gör tillsammans. Produktionen av ett par jeans släpper ut 33,4 kilo koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar utsläppen av en bilresa på 111 kilometer.

Dessutom används det varje år 93 miljarder kubikmeter vatten inom textil- och modeindustrin, och en halv miljon ton syntetiska mikrofiber spolas årligen ut i haven då reningsverken inte klarar av att filtrera bort dem, vilket såklart orsakar stora skador för haven och det marina livet.
Samtidigt som produktionen av kläder – som främst produceras i länder som Bangladesh där arbetsvillkoren är vedervärdiga med slavlöner och storföretag som svenska H&M vägrar gå med på några som helst förbättringar – fördubblades mellan 2000 och 2014 används ett plagg i genomsnitt blott tio gånger innan det slängs, enligt FN-rapporten. Det är en minskning med en tredjedel sedan början av 2000-talet.
– Den globala produktionen av kläder och skor orsakar åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, och med en tillverkning koncentrerad i Asien är industrin i huvudsak beroende av kol och naturgas för elektricitet och uppvärmning. Om vi fortsätter på samma sätt kan utsläppen av växthusgaser från industrin ha ökat med nästan 50 procent till 2030, säger Elisa Tonda vid UN Environment i rapporten.

Omkring 87 procent av alla textilfibrer framställt för klädproduktion bränns eller slängs, och varje sekund dumpas motsvarande en lastbilslast med textil på soptippar eller eldas upp. Färgning och behandling av textiler står bakom en femtedel av de vattenföroreningar som världens industrier orsakar.
Världens storföretag går inte att lita på när det kommer till rättvisa för människa och miljö. Behoven måste styra, men så länge kapitalismen är det system som sitter i förarsätet är det omöjligt. Bara i ett demokratiskt socialistiskt samhälle kan en rättvis fördelning och omställning äga rum. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!