Prosur: Nytt högerblock i Sydamerika

av Louise Strömbäck

Proteströrelserna måste enas till gemensam kamp mot högerblocket (Foto: Wikimedia Commons).

Sedan januari har ett nytt block av sydamerikanska länder skapats; Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur). Blockets medlemsländer har alla högerledare som nu valt att lämna det tidigare samarbetet Unasur som ett steg i högerutvecklingen i Latinamerika.

Under de senaste åren har en högervåg vällt över Latinamerika, med presidenter som för en konservativ och för majoriteten av befolkningen skadlig politik. 
Exempel på dessa är Jair Bolsonaro i Brasilien, Sebastián Piñera i Chile och Mauricio Macri i Argentina. Dessa ledare, tillsammans med flera andra, gick ihop och bildade vad de själva döpte till ”Limagruppen” i augusti 2017, och som i januari i år lade grunden för den nya samarbetsorganisationen Prosur. Prosur grundades officiellt den 22 mars, och är tänkt att vara ett alternativ till Unasur, ett samarbete som liknar EU för sydamerikanska länder.

Deklarationen för bildandet av Prosur skrevs under av ledarna för Chile, Argentina, Peru, Brasilien, Colombia, Ecuador och Paraguay samt Guyanas ambassadör i Chile. Prosur ska vara ett ekonomiskt och socialt samarbete och inte politiskt, men en av de viktigaste anledningarna till att det skapades var för att sänka Unasur som enligt dem stöder ”diktaturen i Venezuela”.
Alla länder i Sydamerika är inbjudna att gå med i Prosur, utom Venezuela som är en av anledningarna bakom att Prosur bildades. 

Runt om i hela Sydamerika sker en mängd olika proteströrelser, allt från kampen mot det dödliga kvinnovåldet i flera olika länder till mapuchefolkets kamp för sina rättigheter i Chile och protesterna mot Bolsonaros kvinnofientliga politik i Brasilien. Men all kamp utspelas för sig, och för att vinna mer mark behöver de olika kamperna ena sig mot sin gemensamma fiende som är högerpolitiken och kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!