Klimataktivister stänger ned storstäder

av Arne Johansson

”Regeringarna prioriterar den ekonomiska elitens kortsiktiga intressen”, sa en talesperson i London träffsäkert. Klimatkampen måste fortsätta (foto: John Blower, Flickr CC).

Tusentals klimataktivister från den nya rörelsen Extinction Rebellion (utrotningsuppror) inledde måndagen den 15 april kl elva engelsk tid (tolv i Sverige) en blockad av fem stora gatukorsningar som syftade till att stänga ned London under minst en vecka. Samordnat med detta inleddes enligt ett pressmeddelande liknande aktioner i 80 städer i 33 länder, från Auckland till Accra, Mexico City till Vancouver.

En talesperson i London sa när blockaderna startade:
– Vi vill inte störa folk, men våra regeringars misslyckanden under de senaste 30 åren ger oss inget val. Regeringarna prioriterar den ekonomiska elitens kortsiktiga intressen; för att få deras uppmärksamhet måste vi störa ekonomin.

Tala sanning om krisen, nollutsläpp till 2025 och en folkförsamling för att utarbeta en nödplan för att genomföra detta, i stil med omställningen under andra världskriget, lyder nyckelkraven. 
I Stockholm påbörjade samtidigt en minut i tolv ett hundratal aktivister en ”die in” mellan riksdagshusen som pågick i 25 minuter för att symbolisera rörelsens krav på noll i nettoutsläpp redan 2025. Aktionen fortsatte därefter med en ljudlig, men glad och snäll blockad av Riksbron vid riksdagen mellan Drottninggatan och Riksgatan, där förbipasserande släpptes igenom en liten öppning.
När detta skrivs har polisen i Stockholm intagit en avvaktande hållning utan gripanden. I London har däremot uppemot 300 gripits till och med den 17 april.
– Vi är just nu ungefär tvåhundra personer här, bra för att vara en måndag. Vi har nått en punkt där vi måste göra nånting, då utsläppen bara fortsätter att växa utan att det händer något alls, rapporterade Sebastian Salazar vid halv två-tiden och fortsatte:
– Utsläppen är ju osynliga till dess att de skapar konsekvenser som skogsbränder och fallande matproduktion, och då är det upp till klimatrörelsen att göra krisen synlig, förklarar han.

Innan aktionerna inleddes skrev Extinction Rebellion på sin Facebooksida: ”Våra makthavare har misslyckats med att skydda oss från direkta miljökatastrofer som torka och bränder, förhindra den massutrotning av arter som pågår och avvärja det hot som klimatförstöringen utgör mot hela vår civilisation. Och tiden för att ta oss ut ur denna kris är nästan ute. Det är dags att göra uppror – eller riskera att förlora det vi håller kärt. I det här läget väljer vi nu att agera.”
Extinction Rebellions deklarerade metoder åberopar både medborgarrättsrörelsens och suffragetternas och påminner en hel del om Occupy-rörelsen 2011. 
”Vi kommer att fredligt blockera trafiken dygnet runt. Det här kommer att bli en fullskalig festival av kreativt motstånd, med folkförsamlingar, konstaktioner, scenframträdanden, samtal, workshops, mat och familjerum”.
När rörelsen lanserades i London i slutet av oktober backades den upp av både klimatforskare, debattörer som George Monbiot och präster, som den förre ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams. Även Greta Thunberg deltog i lanseringen.

Den nu inledda kampanjveckan blir ett viktigt test för hur effektiv Extinction Rebellion kan bli. Samtidigt fortsätter stödet att växa för de klimatstrejkande ungdomarna i #fridaysforfuture. 
Till fredagen den 24 maj, som är två dagar innan EU-valet, planeras nu för en ny Global Strike For Future som i Sverige kan bli ännu större än den historiska klimatstrejken den 15 mars och inför den 27 september försök att samla till en Earth Strike, som också föregås av en kampanj för en politisk generalstrejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!