Klimatrebeller intar Stockholm

MATHIAS TOIVONEN

Under det ovanligt brännande augustivädret har klimataktivisterna i Extinction Rebellion, XR förkortat, genomfört demonstrationer i Stockholm för att uppmärksamma den bortglömda klimatfrågan i det stundande valet. Greta Thunberg medverkade i de första XR-aktionerna när rörelsen nådde till Sverige 2018 och allt fler unga har anslutit sig till Extinction Rebellion Youth. Genom krypterade meddelandeappar håller aktivisterna kontakten med varandra. De förflyttar sig kvickt i staden där de ockuperar vägar med sina budskap, håller satiriska teaterföreställningar och intar relevanta myndigheter för att presentera sina krav. Nyligen fick de Socialstyrelsen att medge att kommunikationen behöver förbättras om hur klimatkrisen kommer att påverka hälsan. Är samhället förberett på extremväder som blåser bort våra bästa försök till att kontra det? Kommer enbart de rika att ha råd att kyla ner eller värma upp sina bostäder och köpa den hälsosamma maten som blivit dyr och sällsynt efter perioder av torka?

Kraven är tydliga – regeringen måste göra allt den kan för att bromsa klimatförstörelsen. Ett konkret krav som XR har framfört är att skattepengarna inte ska bekosta subventioner av fossila bränslen. Något parti i riksdagen skulle kunna ta över den här akuta valfrågan. Istället lovas det sänkta bensinpriser, vilket är att springa mot elden. Vid det här laget har det blivit uppenbart att världens regeringar inte kommer agera i tid för att nå FN:s vetenskapsgrundade uppmaning om att koldioxidutsläppen måste börja minska drastiskt inom tre år för att uppvärmningen ska vara inom 1,5 grader – något som kan begränsa konsekvenserna. Klimatkonferens efter konferens avverkas med inget mer än handskakningar och löften om att plantera mer träd – samtidigt som de kapitalistiska industrierna tillåts fria tyglar på våra naturresurser.

Civil olydnad är den metod som XR:s aktioner grundar sig i. De kallar sig för rebeller, men tar avstånd från våld. Martin Luther King Jr. citeras i medlemmarnas utbildning – den civila olydnadens mål är att ha modet att representera en högre form av lag i syfte att konfrontera den med samhällets nuvarande bristande lag. Samhällets tillfälliga bekvämlighet utmanas för att avvärja en framtida katastrof som vi alla ser komma, även om inte alla tror på situationens allvar. Dock behöver en torka och orkan ingen tro – de infinner sig ändå. Rebellandan uttrycker sig i kamraternas jubel och applåder när de motståndslöst blir bortforslade av poliser. En förbipasserande går fram till den tysta unga kvinnan som släpas längs marken och säger ”Du står på rätt sida av historien.”

Ingen i XR eller andra klimatdemonstrationer vill störa sina medmänniskor. Ingen vill limma fast sig på marken. Det är en sista utväg för att få någonting positivt att hända från politikerna. Elbilar, solceller och planterade träd är myrsteg när vi behöver språnget från en leopard. Ett systemskifte. Ett annat sätt att leva på som visar respekt för våra resurser och medmänniskor. Inte ett egoistiskt spel för att samla på sig kapital på bekostnad av miljön och allt annat, som Sverige tyvärr har blivit nummer ett i världen på när det gäller dollarmiljardärer per capita. Vi är ett litet land, men vi har möjligheten att bli en föregångare för klimatet och göra skillnad. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!