Kommunpolitiker höjer sina löner – protester i Trelleborg

Ann Kajson Carlqvists (M) lön skulle höjas från 71 500 kronor i månaden till 89 000 kronor, och 2024 till 125 000 kronor. Detta möttes av stora protester (Foto: Niclas Ingvarsson).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Trelleborgs kommun styrs sedan valet 2022 av en koalition bestående av M, SD, KD och L. I december beslutade man att höja lönen för kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) från 71 500 kronor i månaden till 89 000 kronor, en höjning med 25 procent.

Samtidigt togs också beslut om att höja lönen ytterligare från och med 2024 till 125 000 kronor i månaden.
Dessutom beslutade kommunstyrelsen att inrätta ytterligare tre kommunalråd på heltid. Det innebär att Trelleborg, en kommun med 45 000 invånare, nu har fyra heltidsanställda kommunalråd – ett kommunalråd för varje parti som ingår i den styrande koalitionen. Malmö stad, som har 350 000 invånare, har tio kommunalråd.

Beslutet har lett till protester från invånare i Trelleborgs kommun, och cirka 200 protesterade utanför kommunhuset i lördags. Bland annat uppmanades de styrande att avgå och man menade att det hade förekommit jäv vid beslutet om lönerna.
Protesterna har lett till att de styrande politikerna nu tillfälligt har dragit tillbaka beslutet för att som kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist säger till tidningen Sydsvenskan: ”Vi gör om hela processen så att vi verkligen kan reda ut att det inte förekommit jäv. Nu gör vi det parlamentariskt rätt”.
De styrande kommer inte att avgå trots protesterna, och de kommer naturligtvis att höja sina löner långt utöver de ynkliga 4,4 procent som LO:s ledning har som utgångskrav i de kommande löneförhandlingarna.

För politikerna i Trelleborg är det inte fråga om att ta ansvar för att inte inflationen ökar på grund av för höga löneökningar som man anser att arbetare och tjänstemän ska göra. För dessa politiker är kompensation för inflation och prisökningar på mat och energi en självklarhet. Man ser till att behålla sina privilegier medan vanliga arbetare får betala krisen.
Det ska inte löna sig att vara politiker. En politikerlön ska vara samma som en genomsnittlig arbetarlön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!