Krisen i HGF: ”Vi är mer än bara kaffekokerskor”

Skarp intern kritik mot HGF från sex kvinnliga föreningsordföranden i Göteborg (Foto: Sari Hevosaho).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Den 18 februari riktades en svidande kritik mot Hyresgästföreningens ledning från tunga namn inom rörelsen. Det är på GT Debatt som sex kvinnliga föreningsordföranden i Göteborg beskriver hur Hyresgästföreningen (HGF) i Västra Sverige genomsyras av sexism, rasism och ett ”sektliknande skräckvälde”. 

”Vi och många andra kvinnor i föreningsstyrelserna blir ständigt angripna med hot och anklagelser. Vi kallas till förhör i regionstyrelsen eller i riksförbundet, men får aldrig klart för oss vad vi anklagas för, inga underhandsbesked eller skriftliga beslut trots årslånga utredningar”, skriver de och fortsätter:
”Anklagelserna är ospecificerade, exemplifieras inte, presenteras aldrig skriftligt och är även anonyma. Vi möts med tystnad, nya påhopp och grundlösa anklagelser vilket är härskartekniker mot kvinnor av den typ som lyftes fram i #metoo-rörelsen.
Tyvärr är priset för att kunna arbeta ideellt inom Hyresgästföreningen att godta något vi upplever som ett sektliknande skräckvälde, utan rättigheter som är självklara i övriga samhället. Idag ser vi en förening och en organisation som är på väg att implodera. Därför känner vi oss tyvärr nödgade att offentligt ta avstånd från hur vi behandlas inom Hyresgästföreningen.
Om man vill ha kvar kvinnor som företrädare i Hyresgästföreningen bör vi tillåtas höja våra röster för allas rätt till en bostad med rimlig hyra och inte enbart accepteras när vi är ’kaffekokerskor och researrangörer’”. 

Larmen om sexism och rasism inom HGF är inte nya. År 2019 införde ledningen ett förbud mot alkohol för anställda efter att flera anställda hade heilat, skämtat om somaliska anställdas språk samt dragit grova sexistiska och rasistiska skämt i en mikrofon på en nationell konferensmiddag.
Den nu uteslutna regionordförande Kristofer Lundberg skrev då på sin Facebook-sida i anslutning till Hem och Hyras artikel:
”Artikeln visar inte bara ett oacceptabelt beteende hos vissa anställda, den avslöjar också en fullständig oförståelse för frågor kring rasism och sexism hos organisationens högsta ledning. 
När förbundschefen intervjuas upprepas samma sak som tidigare, en talar om ’enskilda individer’, om ’enskilda medarbetare’ och en förminskar frågan till att handla om alkohol. 
Låt oss tala klarspråk, detta handlar om strukturell rasism och könsmaktsordning. (…)
När en liknande händelse gällande en förtroendevald inom föreningen i Västra Sverige drog ett sexistiskt och arbetarfientligt skämt på en middag agerade jag som ordförande direkt, bad den äldre herren sätta sig ned och förklarade det oacceptabla och lyfte frågan omgående. Så agerar ett ledarskap. (…)”

Lisbeth Pipping (Foto: Pressbild).

De kvinnliga ordförandena får sedan stöd i en uppföljande artikel av andra medlemmar och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen. 
– Tar man upp det så går ”sosse-piskan” inom Hyresgästföreningen och man blir utesluten, säger medlemmen Lisbeth Pipping.
Lisbeth Pipping berättar om rasistiska uttryck där bussresor till Ullared kallas för ”Somaliaexpressen” och att flera förtroendevalda använder både N-ordet och Z-ordet, utan att det ses som brott mot värdegrunden. 
De sex ordförandena beskriver hur männen i riksförbundet och region Västra Sverige använder sina positioner till att obstruera och angripa dem när de försöker att efter bästa förmåga leva upp till det som förväntas av förtroendevalda. 
Flera andra förtroendevalda kvinnor har fått höra att en ska ”passa sig för på vems sida man står på – annars kommer ens tid och karriär i HGF att bli väldigt kort”.

Pamela Möller-Ajani är ordförande för Hyresgästföreningen Norra Göteborg och en av kvinnorna bakom debattartikeln. De beskriver en kultur där sexism och en nedvärderande syn på kvinnor genomsyrat organisationen i flera år.
– När vi sitter i grupper och diskuterar på regionmöten eller på medlemsmöten drar ibland förtroendevalda män i höga positioner råa gubbskämt. När jag eller någon annan kvinna opponerar oss drar de istället ett skämt till som är ännu värre. Folk sitter och skrattar, säger hon till Expressen. 
Till Offensiv berättar hon att valberedningen på ett fullmäktige inför 100 personer säger att ”Pamela, trots att hon är kompetent, inte föreslås till regionstyrelsen för att hon är småbarnsmamma”. Det säger en del om synen på kvinnor i organisationen. 
Kvinnor ska koka kaffe och skriva protokoll, invandrare ska helst inte väljas till uppdrag. 
Hyresgästföreningen vill fortsatt inte svara på några frågor. 


Maktstrukturer upprätthålls med rasism och sexism

Pamela Möller-Ajani.

Det kokar i medlemsleden och bland förtroendevalda inom Hyresgästföreningen. Pamela Möller Ajani är ordförende i den historiska Hyresgästföreningen Norra Göteborg, rörelsens vagga. Till Offensiv berättar hon:
– Det är inte något nytt detta, det har funnits en förtryckande och förnedrande kultur inom föreningen som har pågått länge. Vi hade en regionordförande som angrep problematiken och gav människor självförtroende att säga ifrån, men han plockades bort av förbundsstyrelsen. Nu känns det som att dessa äldre män som upprätthåller gamla strukturer vill ta tillbaka mark, men vi är trötta på att tystas ned.
– Problemet grundar sig i maktstrukturer. Dessa maktstrukturer försvaras och upprätthålls på olika sätt. Det upprätthålls med rasism, sexism och hot om repressalier.

Något som retar Pamela är att Hyresgästföreningen nu, trots vetskapen om en rad allvarliga händelser med rasism och sexism, istället försöker tillbakavisa kritiken.
– De lyckades ju hitta några kvinnor att underteckna en debattartikel och påstår att de inte känner till detta, men dessa kvinnor har ju själva varit med och utrett de saker vi talar om.
Detta avslöjade Expressen i en artikel den 20 februari, ”Hyresgästföreningen mörkade uppgifter i sitt svar till kritikerna”. Maria Ilves sitter i policygruppen, likaså Pia Fridström som dessutom sitter i förbundsstyrelsen, som får till sig händelser som rör rasism och sexism. Under åren har de utrett en rad sådana, men menar att ”de inte känner igen sig”.
När Expressen söker Hyresgästföreningens representanter vill de inte uttala sig.

Efter att debattartikeln publicerades har både kvinnor och män i Hyresgästföreningen runt om i hela landet hört av sig med liknande erfarenher. Till Offensiv bekräftar en rad anställda runt om i landet de förtroendevaldas känslor. De beskriver en osund arbetsmiljö där anställda är livrädda. Därför har de nu startat en MeToo-rörelse inom Hyresgästföreningen under hashtag #MeeTooHGF.
Hyresgästföreningen är en partipolitiskt obunden förening, men med starka band till Socialdemokraterna. Socialdemokratins grepp om rörelsen börjar lösas upp i takt med att partiet driver igenom januariavtalet som bland annat öppnar upp för marknadshyror. 
Den S-kontrollerade förbundsstyrelsen gör nu allt för att tysta den delen av rörelsen som vill se ett offensivt motstånd mot marknadshyror.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!