Krönika: ”Lyssna på oss”

Sarah Häggström (Foto: Natalia Medina).

Av Sarah Häggström // Krönika i Offensiv

Kära politiker, lyssna på vad jag säger. Det känns som att ni inte riktigt har förstått. 
Jag går i skolan och lär mig om klimatet och miljön och hur vi människor är de som bär skulden för klimatkrisen. Jag vet att det här är ett problem som vi måste åtgärda nu.
Jag valde att gå naturprogrammet, för att jag tänkte att om jag gör det kan jag sedan bli biolog eller liknande. Då kan jag hjälpa till så att vi kan fortsätta leva normalt på denna planet. 
Men min klimatångest var kvar. Det fanns inte nog med tid. Klimatet kunde inte vänta på att jag skulle utbilda mig klart. Första året på gymnasiet valde jag att bli vegan för djurens skull, men även för klimatets skull. 

Jag tänkte mer på vad jag konsumerade och försökte att köpa begagnat istället för nytt. Men min klimatångest var kvar. Vad jag än gjorde fortsatte fabriker, fordon och djurindustrin att släppa ut tonvis med växthusgaser. Jag visste inte hur jag skulle stoppa det här, för jag kunde bara reglera mig själv och inte alla andra. Det var utmattande att känna sig så liten och maktlös, och motivationen samt koncentrationen räckte inte länge i skolan. 
Men sedan började Greta Thunberg att strejka för klimatet och sedan nästan hela världen. 
Här kom motivationen tillbaka. Nu kunde jag bokstavligen skrika ut vad det är som är problemet och att jag och så många andra vill ha förändring.

Vi kan inte vänta, så är det. Strejkerna är en konsekvens av det ohållbara samhället vi har levt och lever i. Företagens girighet och guldfeber har ruinerat människor, miljö och klimat. 
Nu är det nog. Nu är det dags att lägga ansvaret där det hör hemma och inte bara på folket. Jag vill ha systemförändring, inte klimatförändring.
Kära politiker, lyssna på oss!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!