Krönika: Råd från ”experter”

Krönikören Natalia Medina (Foto: Vilgot Karlsson).

av Natalia Medina // Krönika i Offensiv

Nu fylls flödet av råd om hur vi ska spara pengar. ”Årets fattigaste månad”, proklamerar rubrikerna. ”Spara tusenlappar!”, skanderar underrubrikerna. Tidningsartiklar, ofta bakom betalväggar, med ekonomer och förstå-sig-påare som budgeterar och skär bort alla onödiga utgifter.
Personer som tjänar 40-, 50-, 60 000 kronor i månaden ger personer som tjänar 8-, 10-, 12-, 15 000 kronor i månaden goda råd. Vi är redan experter. Överlevare.
Vi väljer bort tandläkartider. Räknar på om det lönar sig att köpa enkelbiljetter eller ett helt SL-kort denna månaden. Letar röda priser i matbutikerna – ja, för vi går inte till en och samma matbutik för att handla alla varor. Vem har den lyxen?
För många är årets fattigaste månad ett konstant tillstånd. Måndag hela veckan och med inflationen har veckan blivit längre.

Samtidigt har antalet butiksstölder i matvarubutikerna ökat. Sveriges Radio rapporterar att folk inte skannar alla varor, skannar billigare varor eller byter ut prislappar. Vi är uppfinningsrika. Men kommer butikerna att ta bort självscanningen? Nej, svarar de. De är moderna, uppger de stolt. Snarare gillar de vinstmarginalen för mycket. En kassörska kostar. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Vi är karusellerna.
I kommentarsfälten fortsätter råden. Ät bönor och linser! Vi äter redan bönor och linser. Ät inte ute, laga mat hemma. Gör storkok! Köp inte take away-kaffe, ta med en termos. Att alla allmänna platser inomhus där man kan umgås utan att konsumera i princip har försvunnit behöver vi inte prata om. Vad sägs om gratis museer istället?
Duscha kortare. Sänk värmen på elementen. Vi bor i hyreslägenheter där hyresvärdarna sätter på elementen för sent på hösten och stänger av dem för tidigt på våren, eller överbelånade småhus med nedskruvade element, dubbla raggsockor och tjocka vintertröjor.

Köp begagnat. Vi köper och säljer redan begagnat. Skänker och tar emot. Lånar och lagar, och lagar igen. Det är medelklassen som först nu har upptäckt secondhand. Tillåt mig småle – nä, hånle.
Säg upp dina prenumerationer. Okej, då börjar jag med tidningar som kommer med dumma råd.
Vad sägs om lönehöjningar istället? Frysta hyror? Slopad moms på maten? Gemensam fucking välfärd?
Till Offensiv kommer ledsna mejl från pensionärer och ensamstående. De vill gärna prenumerera, men plånboken klarar inte 60 kronor i månaden. 60 kronor i månaden!!!
Mat kostar pengar, värme kostar pengar, information kostar pengar, nöjen kostar pengar, underhållning kostar pengar.
Jobba, äta, sova, dö. En del har börjat hoppa över det där med att äta. Inte behöver man väl tre mål mat om dagen.
Snart får vi bara jobba och dö och frysa ska vi göra däremellan.
Mitt bästa spartips? Krossa kapitalismen. Vi har inte råd med såna onödiga utgifter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!