Kry och andra privata bolag sänker vården

Den privata vården dränerar den offentliga. Vårdvalen gör vården dyrare och mer ojämlik (Foto: Public domain).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Nätläkarjätten Kry har etablerat två fysiska vårdcentraler i Stockholms innerstad – i Gallerian och på Östermalm, där Stockholms rikaste och friskaste befolkning bor. Tidigare har Kry öppnat vårdcentraler i Skåne med samma inriktning – till de välbärgade och de minst sjuka.

När Krys vårdcentraler öppnades i Stockholm var naturligtvis finansregionråd Irene Svenonius (M) på plats för att välkomna att ännu fler vårdcentraler i privat drift etableras i ett Stockholm som har störst andel privata vårdcentraler i landet.  
”Det är en offentlig hemlighet att vi har velat få in dem under Region Stockholms vingar”, sa det moderata finansregionrådet bland annat i sitt hyllningstal. 
Och Kry kom ordentligt under det blågröna regionstyrets vingar. På en månad listade sig över 10 000 patienter på Krys vårdcentraler. I vanliga fall brukar det ta två år för nyetablerade vårdcentraler att nå den siffran.

Kry uppmanade, lurade, de som sökte videovård att lista om sig direkt i företagets vårdapp med hänvisning till att då ”kan vi boka en tid till dig på vårdcentralen om du skulle behöva det”.
Varje person som listar sig ger pengar från Regionen. Men inte bara det: Kry kan, enligt Svenska Dagbladet, både tjäna pengar på att lista många patienter och dessutom få hög ersättning som nystartad vårdcentral med få patienter.
Efter att allt detta har avslöjats har det M-ledda högerstyret i Region Stockholm lovat att ”se över regelverket”, allt medan Kry letar efter nya kryphål i ett vårdsystem som blöder till följd av privatiseringar och den fria etableringsrätten, inte minst i Region Stockholm där antalet så kallade vårdval nu är uppe i ett 40-tal. 

De blågröna i Region Stockholm, liksom nedskärningspolitikerna i andra regioner, påstår ofta att nedskärningar på sjukhusen görs för att betala en satsning på primärvården. Men det är nedskärningar över hela linjen som gäller.
”Vi är bestörta över att Stockholms omtalade ’primärvårdssatsning’ visar sig handla om kraftigt ökade anslag för nätläkarbesök och närakuter – samtidigt som vårdcentralerna får minskade anslag. När man tittar närmare på siffrorna upptäcker man dock att posten som kallas husläkarverksamhet, det vill säga vårdcentralerna, får minskade anslag med 1,9 procent. Däremot lägger man 22,2 procent mer på posten ’riksavtal/utomlänsavtal’ vilket kan utläsas nätläkarbolag”, skrev Magnus Isacson, ordförande Svensk förening för allmänmedicin och Ylva Sandström, ordförande Distriktsläkarföreningen i Stockholm, i en granskning av regionens vårdbudget på SvD Debatt den 13 december förra året. 
Den privata vården dränerar den offentliga. Vårdvalen gör vården dyrare och mer ojämlik. ”Fri etableringsrätt” innebär att ”alla kan starta verksamhet var som helst och fakturera regionen, även om det på Östermalm redan råkar finnas 13 andra gynekologmottagningar och i Botkyrka endast två” (AT-läkaren Fanny Nilsson i Dagens Arena den  17 november 2019).

Att vården har blivit en marknad  och högerpolitikens ständiga underfinansiering av primärvården har öppnat för de vinstjagande och riskkapitalägda nätläkarbolagen, vars expansion kostar betydligt mer än den hjälper. 
Under årets första fem månader hade digitala vårdtjänster från privata appar kostat regionerna minst 330 miljoner kronor. ”Fortsätter det i samma takt blir slutnotan för 2020 närmare en miljard, vilket vore en dubblering jämfört med tidigare år” (SVT den 6 juni). 
Ett stopp på nedskärningarna, privatiseringarna och marknadsstyrningen av vården är ett måste för en upprustad, jämlik vård i enlighet med behov. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Inte en skattekrona till välfärdens plundrare. Riv upp LOV och andra privatiseringslagar. Stäng alla gräddfiler.
• Vården ska drivas i offentlig regi och utan vinstsyfte samt styras demokratiskt av de anställda och brukare.
• Rusta upp vården nu – omedelbar uppvärdering av de anställdas löner och villkor. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!