Kryphålen i LAS – rekordmånga hyvlas

Bland de arbetsgivare som har utnyttjat kryphålet i nya LAS finns exempelvis H&M, som hyvlade cirka 650 tjänster med särskilt ansvar för butiksanställda i våras (Foto: Wikipedia Creative Commons / Holger.Ellgaard).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 14 augusti rapporterade LO-tidningen Arbetet att antalet hyvlingar har stigit rekordhögt och att ofrivillig arbetstidsförkortning har blivit ”det nya normala” inom detaljhandeln.

Den 30 juni 2022 trädde den nya lagen om anställningsskydd (LAS) i kraft, som började tillämpas från den 1 oktober samma år. Bland annat skulle nya LAS innebära en reglering av hyvling, eller ofrivillig arbetstidsförkortning, alltså omplacering till nytt arbete med sänkt sysselsättningsgrad. Reglering av hyvling sker på två sätt: turordning och omställningstid.
Med turordning menas att ”Den som har kortare anställningstid ska omplaceras först, och de tjänster som får minst antal timmar ska fördelas först. Den som har varit anställd längst får därmed rätt till flest timmar”.
Omställningstiden betyder att ”Den som accepterar sänkt sysselsättningsgrad har rätt till en omställningstid med samma lön och sysselsättningsgrad som tidigare. Omställningstiden ska vara lika lång som uppsägningstiden hade varit, men maximalt tre månader.”

Men något som inte regleras är just sysselsättningsgraden som en anställd erbjuds av arbetsgivaren. Det innebär att arbetsgivare kan erbjuda ett nytt kontrakt med mycket få timmar, till och med noll garanterade timmar, som enda alternativ. Den som inte accepterar hyvlingen kan sägas upp. Resultatet blir att samma antal timmar som innan hyvlingen portioneras ut mellan ett större antal anställda med otrygga avtal.
Bland de arbetsgivare som har utnyttjat kryphålet i nya LAS finns exempelvis H&M, som hyvlade cirka 650 tjänster med särskilt ansvar för butiksanställda i våras. 95 procent av de hyvlade valde att stanna kvar, trots de nedskurna timmarna.
I en kommentar till Handelsnytt i februari sade en Handelsombudsman att ”Det är svårt att få H&M att lyssna på oss, de har sin färdiga struktur som de vill ha ut i hela landet”. Andra företag som pekas ut av Handelsnytt är Cervera, Dressmann, Clas Ohlson, Pressbyrån, Åhléns, Rusta, ÖoB, Elgiganten och Akademibokhandeln.

Inte bara hyvlingarna ökar, utan även antalet varsel om uppsägning av personal inom butik och lager har stigit rekordhögt.

Enligt Arbetets genomgång av avdelningarna inom Handelsanställdas Förbund har facket deltagit i hundratals förhandlingar om hyvling under 2022 och 2023, dock utan någon konkret siffra. Handels medlemsundersökning från våren 2023 visar dock att bara 30 procent av medlemmarna arbetade heltid 2022 och att majoriteten av de deltidsanställda vill ha fler timmar.
Men det är inte bara hyvlingarna som ökar, utan även antalet varsel om uppsägning av personal inom butik och lager har stigit rekordhögt det senaste året. Enligt Handelsnytts genomgång av Arbetsförmedlingens statistik har antalet varsel om uppsägning under perioden januari-juni 2023 tredubblats jämfört med samma period 2022 – från 1 650 år 2022 till 4 500 år 2023.

Detaljhandeln är bland de hårdast drabbade branscherna, men värst är det inom tillverkningssektorn samt vård och omsorg. Handelsnytt avslöjar också att varslen har ökat på hela arbetsmarknaden, från cirka 30 000 varsel om uppsägning under hela 2022 till cirka 40 000 bara under första halvåret av år 2023.
Hittills har Handels varit alldeles för tandlös i förhandlingarna och formuleringarna av krav. Vårens nyförhandlade kollektivavtal för e-handels-, lager- och butiksanställda beskrivs som en triumf, eftersom arbetsgivare uppmanas att ”undvika att hyvla” och att de måste ”överväga andra alternativ när de ska omorganisera”.

Som Offensiv skrev när H&M trappade upp hyvlingen i våras måste svaret vara facklig kamp, till försvar av trygga anställningar och löner som går att leva på, och för att förbjuda hyvlingar helt och hållet.
Handels kompromissfyllda förhandlingar med arbetsgivarna, som ledde till en reglering av hyvling istället för ett totalförbud, kommer aldrig att vara tillräckliga för att få till de segrar som arbetarklassen förtjänar.
Det som behövs nu är strejker och protester, samordnade över hela detaljhandeln, från timmis till heltidsanställd, landet runt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!