Kurder utvisas till Turkiet – Nato militariserar Sverige

Utrikesminister Billström och ÖB Bydén. Samtidigt som militarismen bara ökar är utvisningarna av kurder ett nytt vidrigt steg i Natokryperiet för att blidka den turkiska regimen (Foto: The Storting, Gatis Dieziņš [Aizsardzības ministrija]).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Sveriges Natoansökan driver politiken än mer i blåbrun riktning. Konsekvenserna är extremt tydliga redan nu:
• Utvisningar av kurder till Turkiet, där poliser står beredda på flygplatsen.
• ÖB Micael Bydén säger ja till kärnvapen och vill skicka trupper till Baltikum.

I lördags morse utvisades två kurder från Sverige till Turkiet. De möttes av polis på flygplatsen och en jubelkör i officiella turkiska media. Detta sker direkt efter den nya moderate utrikesministern Tobias Billströms träff med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu, där han betonade att Natomedlemskap har överordnad vikt.
Mahmut Tat är dömd till sex års fängelse i Turkiet för ”samröre med PKK”. Han flydde till Sverige. Men efter fem års väntan på besked från Migrationsverket fick han avslag 2020 och sedan avslag på överklagan 2021. Nu greps han av svensk polis, hölls i förvar (ett slags flyktingfängelse) för att i lördags utvisas tillsammans med en annan man i ett specialchartrat flygplan. På flygplatsen väntade den turkiska polisen.

Regeringen låtsas som om detta inte har något med Sveriges Natoansökan att göra. Erdoğanregimen har krävt att minst 33 personer ska utlämnas för att Turkiet ska säga ja till Sverige som medlemsland. Den nya migrationsministern, Maria Malmer Stenergard (M), säger – som alla tidigare migrationsministrar – att det är Migrationsverket som beslutar och att politikerna inte kan lägga sig i.
Det är inte sant! Vilka är det som ger Migrationsverket direktiv? År 2015 lade regeringen och högerpartierna om flyktingpolitiken till EU:s lägsta nivå, med syfte att stoppa människor på flykt att komma hit. De kan självklart även ta beslut i den andra riktningen – men vill inte göra det.
För nyhetssajten Blankspot berättar Mahmut Tat att Säpo har haft förhör med honom om ”samröre med PKK” sedan han deltagit i två demonstrationer. Det är inte första gången som Säpo samarbetat med Turkiets säkerhetstjänst MIT. År 2020 utvisades kurden Resul Özdemir, som har varit aktiv i vänsterpartiet HDP, landets tredje största parti, efter flera förhör med Säpo. HDP-ledaren Selahattin Demiratas sitter i fängelse sedan 2016. I höstas var Znar Bozkurt, homosexuell och kurd, nära att utvisas, men räddades efter stora protester.
Regeringen, med stöd av Socialdemokraterna, är uppenbarligen beredd att gå Erdoğan till mötes. Redan tidigare upphävdes förbudet mot export av vapen till Turkiet. Det infördes när den turkiska armén senast invaderade kurdiska Rojava i norra Syrien. När Erdoğan nu uppenbarligen planerar en ny invasion, och redan genomföra stora bombraider, är den svenska regeringen tyst.

Natoansökan ger ny makt till statens hårda kärna: polis, militär och domstolar.

Natoansökan ger ny makt till statens hårda kärna: polis, militär och domstolar. ÖB Micael Bydén får stå oemotsagd i alla etablerade media.
I lördags i Sveriges Radio lanserade han att Sverige ska ta befälet över en nordisk del av Nato, med eget högkvarter och svenskt befäl över Östersjön.
Han driver också kampanj för att svenska soldater och stridsflyg ska placeras i Baltikum. Samarbetet med Nato – det vill säga USA-imperialismen – gör att också att Bydén inte vill säga nej till att placera kärnvapen i Sverige, undantag som Norge och Danmark har. Att USA kommer att ha soldater och kanske en bas i Sverige tar han för givet.

Alla riksdagspartier – inklusive Vänsterpartiet – har röstat för en plan på att Sveriges militära utgifter ska vara 2 procent av BNP, vilket är Natos mål. Det ska nu uppnås redan 2026, inte 2028 som tidigare hade beslutats. Det innebär en ökning från 81 miljarder kronor i år till cirka 130 miljarder om fyra år.
Dagens 70 000 anställda ska öka till 90 000 år 2030 och 121 200 år 2035, varav 50 000 värnpliktiga. Militären ska integreras med Nato och ställas under Natos befäl. Det gäller inte minst Gripen JAS och flottan i Östersjön, inklusive de nya ubåtarna. Sverige ska vara en viktig del av Västimperialismen. Redan har åtta omgångar vapen skickats till Ukraina och mer utlovats.
Men Micael Bydén är inte nöjd och talar redan om att det behövs mer än två procent. Sveriges militära upprustning ingår i en allmän upprustning i Europa. Tyskland ökar sina militärutgifter med 100 miljarder euro och Polen siktar på att ha Europas största armé.

Mer än på mycket länge behövs en rörelse mot militarism, imperialism och utvisningar.
• Nej till Nato och militarisering!
• Stoppa utvisningarna!
• För en stark internationalistisk och solidarisk vänster- och arbetarrörelse. Mot kapitalism och imperialism, för demokratisk socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!