#Kvinnostrejk mot mäns våld mot kvinnor

De viktiga manifestationer som Kvinnostrejk samlar till förtjänar allt stöd (Foto: Natalia Medina).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

I lördags (den 26 mars) anordnade Kvinnostrejk en kraftfull demonstration mot mäns våld mot kvinnor på Medborgarplatsen i Stockholm.

Den inleddes med magiskt vacker sång och musik med artisten Kristin Amparo. Sedan följde tal från bland annat Merly Åsbogård, Maria Andersson, Alexandra Brixemar, Henrik Whalström och Linnéa Claeson. Talen lyfte fram både mycket svåra och hjärtskärande erfarenheter av sexuella brott och fysiskt och psykiskt våld och de vardagliga sexuella trakasserier som tyvärr alltför många utsätts för i vårt patriarkala samhälle.
Kvinnostrejk kräver att våld och sexuella övergrepp mot barn och kvinnor blir en valfråga. För som en talare nämnde, vi har bara hunnit till mars men fjorton unika och oersättliga kvinnor har redan mördats av män. Vi kan inte längre acceptera halvhjärtade insatser, det patriarkala våldet och övergreppen måste upphöra.

Kvinnostrejk demonstrerar varje fredag på flera platser i landet mot våldet och det är bara att hänga på om man är i närheten. Emellanåt anordnar de större manifestationer som i lördags och jag lovar, du vill inte missa dessa. De ger kraft och hopp att orka kämpa vidare ännu hårdare för att få allt detta våld att upphöra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!