Lägg inte ner Östersunds förskolor

Tre förskolor hotas av nedläggning av Östersunds borgarstyre (Foto: Charlotta Wasteson / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund har i många år gått med förlust. I början på året upptäcktes att man hade räknat med fler elever än vad som fanns. Dessutom har kostnaden för skolskjutsar räknats två gånger. Nu ska man rätta till misstagen. 

”Som politiker måste man alltid se till helheten”, menar Joel Nordkvist (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Östersund styrs sedan valet av C, M, KD och L. Att se till helheten betyder att man först och främst ser till budgetens behov. Barn och utbildningsnämnden föreslås ta beslut i frågan den 26 mars.
Det är tre förskolor som hotas av stängning till hösten; två i centrala Östersund och en på Frösön. Totalt berörs cirka 100 barn. Till det berörs naturligtvis föräldrar och personal. De barn som berörs kommer att ges förtur vid det kommande förskolevalet. Det kommer dock att innebära ett uppbrott från en invand miljö, något som kan vara svårt för små barn.

Att de tre hotade förskolorna är bland de minsta kommunala förskolorna är symptomatiskt. ”Om vi ska kunna öka barnpengen så att mer resurser kan ges till personal, undervisning och pedagogisk verksamhet måste vi börja göra förändringar i strukturen och i lokalkostnaderna”, fortsätter Joel Nordkvist. Det han vill säga är att små förskolor inte är kostnadseffektiva – de kan vi inte ha kvar. 
Forskning visar att elever som har gått på små skolor har mindre vålds- och beteendeproblem än de som har gått på stora skolor. Politiker landet runt omhuldar stora skolor som ett sätt att spara pengar. Förskolor ska vara mer än barnpassning. Då kan man inte tränga ihop små barn i stora skolor.

Vi måste säga som Greta Thunberg: ”Lyssna på vetenskapen.” Det måste vi göra vare sig det gäller klimatet eller barnomsorg. Östersunds skolpolitiker har ett ansvar inte bara för budgeten, utan också för medborgarna. Vi måste se till helheten som Joel Nordkvist säger. Helheten betyder mer än årets budget. Det betyder att se följderna på lång sikt av dagens beslut. Gör Östersunds politiker det? 
Riv upp beslutet att stänga de tre förskolorna! Satsa på små förskolor för barnens trygghet! Det blir en besparing på lång sikt. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!