Landsomfattande protestdag mot hyreschocken?

Demonstration mot marknadshyra i Göteborg den 1 september 2018. Den 18 april 2020 är det dags igen (Foto: Johannes Lundberg).

av Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

Hyresgäster i väster står i täten för en protestdag mot regeringens hyreschock som kan bli verklighet om inte hela hyresgästkollektivet sluter upp i kampen mot marknadshyra.

Från Västra Sverige konkretiseras nu förslaget om en landsomfattande protestdag den 18 april 2020. Det var regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige som i förra veckan fattade beslutet att utlysa den 18 april som protestdag mot regeringens hyreschock.
– Vi uppmanar landets hyresgäst­rörelse, fackföreningar och intresseorganisationer att göra gemensam sak med oss i kampen mot januariavtalet och marknadshyra. Vi uppmanar hyresgästkollektivet till motstånd på varje ort, organiserade eller ej, säger Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Region Västra Sverige.

Med sig har Kristofer Lundberg en enig regionstyrelse, starkt förankrad i regionens föreningar.
– Under kampanjens första vecka har över 10 000 namn samlats in och omkring 450 personer har skickat in intresse om medlemskap.
Det är ingen hemlighet var de borgerliga partierna sedan länge har stått i frågan om marknadshyror. Att det är en socialdemokratiskt ledd regering som nu är beredd att verkställa denna hyreschock måste bemötas och offentliggöras, men framför allt stoppas.
Hyresgästföreningen uttalar att de inte vill visa en åsikt, de kämpar för att vinna. Socialdemokraterna gick till val som motståndare till marknadshyror. De är nu beredda att svika sina väljare till förmån för högern och bolagen. Marknadshyra har i en omfattande undersökning från Ramböll på uppdrag av Hyresgästföreningen visat sig komma att slå mot alla hyresgäster, oavsett om de bor i innerstad eller ytterområde, och oavsett om lägenheten ligger i en storstad eller landsbygd.

Utlysandet av protestdag kommer efter att regionen har uppmanat förbundet att ta initiativ i 9 månader. De menar att förbundet borde ha utlyst en gemensam manifestation i hela landet mot marknadshyra i Hyresgästföreningens regi. 
Det är inte ovanligt att organisationers ledningar blir omsprungna av rörelserna om de inte själva sätter rörelsen i rörelse. Opinionen mot marknadshyra är stor, men fortfarande är det långt ifrån alla runt om i landet som känner till effekterna om regeringens planer verkställs. Alla hyresgäster har nu ett ansvar att sluta upp i, ta initiativ till och mobilisera för protester på sin ort den 18 april. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!