Låt Zozan Büyük stanna

Småbarnsmamman Zozan blev utfrågad av Säpo och utpekad som ett säkerhetshot – men varför får hon inte veta om. Nu slits hon bort från sin familj.

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Småbarnsmamman Zozan Büyük från Örebro riskerar att utvisas efter att på lösa grunder pekats ut som ett säkerhetshot från Säpo. Varför får hon inte reda på.

På vilket sätt den 30-åriga kurdiska tvåbarnsmamman skulle vara ett hot framgår inte av domen som fastslår hennes utvisning, men allt pekar på att beslutet har politisk karaktär.
Hon har nyligen fått avslag på en överklagan till förvaltningsrätten vilka hänvisar till Säpos yttrande i fallet. Detta är ett rättsövergepp utan dess like där vi har alla skäl att ifrågasätta den svenska rättsstaten.

Zozan, Veysi och deras barn får här betala ett högt pris för regeringens förhållande till den framväxande Turkiska diktaturen

– De vägrar lämna ut underlag till beslutet och hänvisar till sekretess. Jag har därmed ingen möjlighet att försvara mig, säger Zozan till Offensiv och fortsätter:
– Inte ens migrationsdomstolen eller min advokat får ta del av påståendena, men ändå tar de beslut att jag ska utvisas. Hur kan en domstol göra en bedömning när de saknar underlag för beslutet? Jag förvägras möjlighet att försvara mig. Jag har aldrig begått eller blivit dömd för något brott, varken i Sverige eller Belgien, vilket även Säpo konstaterar.

Zozan Büyüks advokat Tryggve Emstedt har jobbat med migrationsärenden i över 30 år och i Nerikes Allehanda beskriver han agerandet som ”vidrigt”.
– Man vill utvisa en person utan att ens tillnärmelsevis säga vad det är Sverige ska skyddas emot.

Säpo och Migrationsverket vägrar att kommentera fallet.

Zozan Büyük lever med sin man Veysi Ari och deras två barn, två och fyra år gamla, i Örebro.  

– Säpo säger själva att hon är inte misstänkt för nåt brott eller har begått något brott, och erkänner att hon inte är koppat till nåt brott. Om man inte är anklagat för något, vad är det då Säpo vill med detta?  Detta är bara lösa grunder som riskerar splitta vår familj, säger Veysi Ari.

Zozan Büyük var bosatt i Belgien och träffade Veysi Ari på semester för sex år sedan och förälskade sig. För fem år sedan flyttade hon till Sverige. Idag är hon bosatt i Örebro och de har tillsammans fått två barn.

Barnkonventionen är svensk lag, men att de två barnen har rätt till båda sina föräldrar tas inte hänsyn till. Familjelivet riskerar nu att slitas sönder efter att hon pekas ut som  ”säkerhetsrisk”.
Det var när Zozan ansökte om ett permanent uppehållstillstånd som  mardrömen började.

Allt pekar på att Säpos agerande har politisk karaktär. Hon kallades till förhör hos Säpo och reagerade tidigt på de frågor som ställdes. Säpo frågade om hon var aktiv inom den kurdiska rörelsen och om hon deltagit på demonstrationer. De frågade vad Zozan Büyük anser om det  prokurdiska vänsterpartiet HDP. Hon fick frågor om vad hon anser om kvinnors rättigheter och demonstrationsfriheten.

Retoriskt ställer Säpo frågor som ”Du verkar brinna för kvinnors och barns rättigheter?”, ”Har du demonstrerat någon gång?”, ”Är du medlem i någon kurdisk förening?” och slutligen vad hon tycker om PKK.
Att Zozan inte är politiskt aktiv är egentligen ovidkommande.

Allvaret ligger i Säpos och migrationsdomstolens agerande och visar på en allvarligt förändrad situation. Det avslöjar hur godtyckligt terrorstämplingen av PKK kan användas som svepskäl av myndigheterna. Är det verkligen Turkiets och Erdoğans inrikespolitiska intressen som ska avgöra svenska förhållningssätt?
Zozan, Veysi och deras barn får här betala ett högt pris för regeringens förhållande till den framväxande Turkiska diktaturen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!