”Line 3 måste stoppas”

Mississippifloden, där läckor har uppstått efter styrborrningarna (Foto: Ron Turney).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Ron Turney är en aktivist från ursprungsbefolkningen White Earth Nation. Han arbetar med mediebevakningen åt nätverket Indigenous Environmental Network mot oljeledningen Line 3.

Offensiv hade möjlighet att efter COP26 intervjua honom.
– Enbridges Line 3-projekt berör runt 224 våtmarker och flodkorsningar. De använder sig av en teknik kallad ”styrd borrning” på de platser där de måste gå ner djupt. De här våtmarkerna, även kallade akviferer (geologisk bildning där grundvatten lagras), är känsliga för skador. När de borrar under floden skapas ett tomrum som fylls med borrvätska. När urgröpningen är tillräckligt stor stiger den mot ytan och släpper ut borrvätskor. 
– Den stora faran inträffar under torrperioden, så som vi hade i somras, då risken är att hålrummet torkar ut. Vi har låtit en oberoende geolog och en hydrolog titta på det och de har bekräftat att där styrborrningarna korsar Mississippifloden har det uppstått flera läckor.
– Nya bilder visar att det närliggande området är fruset och täckt av snö, men det finns tre platser där det strömmar upp varmt vatten.

– Jag har övervakat Line 3 hela året och har dokumenterat många incidenter som är brottsliga under miljöbalken. Alla bilder har skickats till federala och statliga tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter, som Clearwater County Sheriff, som har vidarebefordrat dem till Minnesotas departement för naturresurser. Minnesotas justitieminister Keith Ellison och miljöavdelningen har också informerats. Detta projekt som har orsakat irreparabel skada på våra våtmarker måste stoppas.
– Jag blev inbjuden att vara delegat vid FN:s klimattoppmöte COP26 för att tala om den miljöpåverkan Enbridges Line 3-projekt har orsakat. Detta är en pågående katastrof. Borrvätskor har stigit stadigt sedan mitten av september och förorenat våran flod. Vi har dokumenterat föroreningar 19 kilometer nedströms i våra vildrisfält. Grumligheten är så hög att alla fiskar har försvunnit nedströms.
– Minnesotas myndighet för utsläppskontroll (MPCA) är skyldig att hålla Enbridge ansvarig, men har släpat fötterna efter sig. MPCA twittrade desinformation och försökte misskreditera vattenbeskyddare som utförde det arbete de själva borde göra. Vattenbeskyddarna fick höra att de själva, med sina egna pengar, skulle tillhandahålla tester. 

Ron Turney.

– Myndigheten som borde hålla dem ansvariga sitter uppenbarligen i Enbridges knä. Hur kan invånarna i Minnesota räkna med att Enbridge håller sitt ord när de inte har någon trovärdighet? Hur kan en statlig tillsynsmyndighet lita på ett utländskt företag som är ansvarigt för de två största oljeutsläppen i USA:s historia, varav den största var här i Minnesota med 6,5 miljoner liter utsläpp i Grand Rapids och ytterligare 5 miljoner liter utsläpp i Kalamazoo, Michigan? 
– Det är dags att Biden står upp för ursprungsfolkens rättigheter, att stoppa Line 3 och Line 5 och att hålla sitt löfte om att bli en klimatpresident. Det är dags att hörsamma våra paroller om ”Build Back Fossil Free” och att skapa en ”Just Transition” som hedrar ursprungsfolken och förbindelsen till vår mark.

Ron, som är aktivist och fotograf, håller just nu på med en insamlingskampanj så att han ska kunna fortsätta att dokumentera och bevaka miljöövergreppen i Mississippiområdet. Du kan stödja honom här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!