Afghanistan på randen till en apokalyps

Minnesstund efter skolbombningen i Kabul i maj. Sedan dess har förtrycket hårdnat i och med talibanernas maktövertagande (Foto: Fars Media Corporation / CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Krisen i Afghanistan är snabbt på väg att bli världens enskilt största humanitära kris, varnade FN-organen WFP och UNICEF i slutet av oktober. Över hälften av Afghanistans befolkning lider allvarlig brist på mat och med vintern hotar en svältkatastrof.

Hungern och bristen på mat, bränsle och pengar ökar dramatiskt. Landets redan bristfälliga sjukvård har upphört att fungera.
I år beräknas den afghanska ekonomin krympa med nästan en tredjedel och landet hotas av ”universell fattigdom”. Nästa år riskerar 97 procent av landets invånare att ha fallit under fattigdomsgränsen. 
Den ekonomiska kollapsen har inneburit att hundratusentals har förlorat jobb och försörjning. Offentligt anställda har inte fått lön sedan talibanernas maktövertagande i augusti.
– Lärarna har inte fått betalt de senaste tre månaderna. Folk är verkligen desperata. När man inte har mat på tallriken kan man inte tänka på något annat. Ingen har pengar att köpa mat eller bränsle, för att värma upp huset, berättar en kvinna för Human Rights Watch den 25 oktober.
Det finns också flera vittnesmål om att familjer börjat sälja sina barn för att om möjligt få pengar till mat. Läget i Afghanistan blir allt mer apokalyptiskt och samhället har rasat ned i barbari.

Sedan talibanernas maktövertagande har antalet hungrande bara ökat och landet står utan inkomster efter att bistånd dragits in och de tillgångar som finns utomlands är frysta.
Talibanernas förtryck har stadigt hårdnat, vilket särskilt drabbat kvinnor. Samtidigt som talibanerna stärker sitt skräckvälde har IS-K (IS i Afghanistan) trappat upp sin terrorkampanj mot shiamuslimska minoriteter.
Västländer och de angränsande imperialistiska makterna som Kina, Indien och Ryssland har lovat stöd till Afghanistan. Men det har visat sig vara tomma löften.
”I september vädjade FN om pengar till Afghanistan och fick löften om 1 miljard dollar. Men bara en tredjedel av pengarna har kommit in. EU, som lovade 1 miljard euro i oktober, har hittills bara bidragit med 300 miljoner euro och resten av löftet ska till stor del gå till Afghanistans grannländer”, skrev brittiska Economist den 8 november.

Det är för att stoppa afghaner från att nå Europa i sin flykt undan svält och förtryck som EU ger stöd till några av Afghanistans grannländer samt tar hjälp av Erdoğans auktoritära regim för att förhindra afghanska flyktingar från Iran att korsa gränsen till Turkiet. Men också angränsande länder stänger sina gränser samt genomför massutvisningar.
Sedan talibanernas intåg i Kabul har uppemot 300,000 afghaner lyckats fly till Iran, nästan 5,000 per dag. Samtidigt, och hittills i år, har uppemot 1 miljon afghanska flyktingar tvingats lämna Iran. ”Majoriteten av dem utvisades. Trots att de var utblottade, utmattade och i akut behov av mat, vården och vila har de tvingats återvända till Afghanistan”, rapporterade Al Jazeera den 11 november.
Iran tillsammans med Pakistan hyser 90 procent av de 5 miljoner afghaner som är på flykt utanför landet.
Även Pakistan har intagit en mycket hårdare linje och i överfyllda bussar skickas flyktingar från Afghanistan tillbaka. Nästan omedelbart efter talibanernas makt- övertagande deklarerade Pakistans  regering att ”landet inte kan ta emot fler flyktingar (från Afghanistan) just nu”.
Och i Uzbekistan, ett annat land med gräns till Afghanistan och som EU har samarbetar med, erkänns flyktingar från Afghanistan inte flyktingstatus, utan är helt rättslösa. 
Afghanistan behöver katastrofhjälp och bistånd – inte stängda gränser och Fort Europas allt högre flyktingmurar.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: 
• Permanent stopp för utvisningar till Afghanistan. 
• Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. 
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd (även för de med tillfälliga tillstånd) och familjeåterförening.
• Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
• Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor. Jobb, bostad och välfärd till alla – låt storbolag, banker och rika betala. 
• Allt stöd till varje strävan att bygga en afghansk massrörelse och en försvarsstyrka som kan förena massorna i en kamp för att störta talibanregimen och befria landet från allt förtryck, våld och terror. 
• För ett demokratiskt och socialistiskt Afghanistan i en frivillig demokratisk och socialistisk federation med grannländerna.
• Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!