LO hjärta S med nya miljonbidrag

LO:s luddiga krav gentemot S är ingen garanti för att dess högerkurs stoppas (Foto: Fredrik Sandin Carlson).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

LO-ordförande Susanna Gideonson meddelade att LO kommer att sponsra Socialdemokraternas valkampanj med 30 miljoner kronor i utbyte mot löften om lite klassisk välfärdspolitik.

Vid förra valet 2018 sponsrade LO även då S med 30 miljoner kronor. Socialdemokraternas inskränkningar i strejkrätten, inskränkningar i LAS och avsikt att införa marknadshyror som stoppades tack vare gräsrotsrörelsen Nej till marknadshyras kamp har inte fått LO att tappa förtroendet för S.
Inte heller den nyliberala politik som S har genomfört under flera regeringsperioder och som drabbat låginkomsttagare hårt har fått LO-pamparna att tvivla det minsta på S. Snarare verkar LO vara så nöjda med S att de utöver de 30 miljoner kronorna kommer att lägga X antal miljoner kronor på att utbilda tusentals LO-medlemmar runtom i hela landet inför valet med fokus på just valet och politik.
Dessutom kommer LO att försöka toppa förra valets ringkampanj med en halv miljon samtal till LO-medlemmar. Tillsammans blir summan av dessa satsningar en rekordstor sponsringssumma för LO.
Hon uppmanar även näringslivet att vara lika öppna med vilka partier och tankesmedjor och med hur många miljoner kronor de i sin tur sponsrar inför valet.

Enligt Susanne Gideonson var mandatet starkt för denna satsning på den senaste LO-kongressen, trots att en opinionsundersökning beställd av Arbetet hösten 2021 visade att endast en femtedel av medlemmarna anser att LO bör stödja S ekonomiskt.
De politiska krav som LO förväntar sig att S kommer att driva i valet är bland annat:
• Tydlig och rättvis politik för vanligt folk.
• Konkreta mål för full sysselsättning.
• Stopp för vinstintressena och möjligheten att köpa sig före i kön genom privata sjukvårdsförsäkringar.
• Välfärden ska finnas när man behöver den och över hela landet.
• Hållbara scheman, utökat inflytande och möjlighet att utveckla kompetensen för personalen i välfärden.
• Gör höjda pensioner till en valfråga.
LO accepterar dessutom inte att pensionsåldern höjs förrän rejäla förbättringar av vanligt folks arbetsmiljö och trygghet på jobbet har införts.
De vill även se ett höjt A-kassetak, ändrade sjukförsäkringsregler, slopat karensavdrag och stramare regler vid arbetskraftsinvandring (LO vill att arbetskraftsinvandringen begränsas till bristyrken och heltidsarbeten.)

Hur konkreta dessa krav från LO är återstår att se. Det hela verkar vara ännu en bekväm överenskommelse sossepampar och LO-pampar emellan. Valkampanjandet har redan börjat. S och LO håller ihop i både nyliberal och socialliberal politik. Och den inskränkta strejkrätten består om LO och S får bestämma.
En sak är säker, de onödigt luddiga krav som LO ställer på S garanterar långt ifrån att den högerpolitik som S har fört och som allvarligt skadat arbetarklassens politiska position i allmänhet och låginkomsttagare och fattigpensionärer i synnerhet inte kommer att kompensera för det lidande och de demokratiska inskränkningar som S har utsatt oss för.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!