Luleå: Hemlösa slängs ut på bar backe den 31 januari

Natthärbärget har gjort en fantastiskt jobb trots tuffa förutsättningar. Den lokal de har tilldelats av kommunen har inte ens en riktig entré, utan ingången är via en balkongdörr (till höger om bilen) (Foto: Natthärbärge i Luleå).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Socialdemokraterna och Moderaterna i Socialnämnden i Luleå beslutade förra veckan att stänga det kommunalt finansierade härbärget för hemlösa den 31 januari, mitt i smällkalla vinter.
– En hänsynslös behandling av de mest utsatta i samhället, säger Jonas Brännberg, ledamot i socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Sedan 2016 finns ett beslut av Luleå kommunfullmäktige att kommunen ska finansiera ett härbärge för hemlösa utan missbruksproblem (oavsett ursprung). Beslutet kom till efter en sympativåg för hemlösa EU-migranter och de sociala problem som hemlösheten skapade.
Socialdemokraterna har aldrig själv gillat beslutet och var långsamma att införa det och snabba att urholka det. Först hade härbärget ingen personal vilket ledde till konflikter. Sen beslutade kommunfullmäktige att begränsa öppettiderna till årets 6 kallaste månader. 

De senaste åren har härbärget drivits av den ideella föreningen Natthärbärge i Luleå i en verksamhet som har varit mycket uppskattad. 
”Vi har drivit härbärget tre vintrar, och under de tre vintrarna har vi haft totalt 3 113 övernattningar. Det är 3 113 gånger som någon i Luleå inte har behövt sova utomhus, i soprum eller i bil. Jag är så stolt över vår verksamhet, över våra fantastiska anställda och över dessa 3 113 gånger som någon fått sova inne i en varm säng”, kommenterade verksamhetsledaren nedstängningen.
När Socialnämnden fattade beslut om att härbärget i år bara ska vara öppet november till januari fanns inget konkret alternativ. Det hänvisades vagt till vandrarhem (osäkert om de ens tar emot) och boenden som redan fyller ett annat behov för missbrukare och personer med både psykiska problem och missbruk.

– Att de har mage att påstå att detta är en förbättring är verkligen Orwellskt. För EU-migranter innebär det att de kan få max en natt på vandrarhem och sedan en biljett till ambassaden för deras land. I praktiken innebär det att många riskerar att frysa ihjäl mitt i smällkalla vintern, plus att alla sociala problem kommer tillbaka när människor ska sova i bilar eller tält runt om i stan, säger Jonas Brännberg och fortsätter:
– Vi kräver att Natthärbärge i Luleå ska få fortsätta driva verksamhet, inte bara till april utan året runt. De gör ett fantastiskt jobb för samhällets mest utsatta, men tyvärr blir de behandlade som skit av S och M som hycklande pratar så fint om ”samarbete med civilsamhället”. Faktum är att dessa nedskärningspolitiker är beredda att offra allt på ”effektiviseringarnas” altare.

Beslutet i Socialnämnden måste nu godkännas av kommunfullmäktige. Det mötet äger rum i slutet av oktober och fram tills dess finns chansen att pressa på för en förändring.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!