Luleå: Rusta till protester mot imperialistiskt toppmöte

Krigshökar och greenwashare kommer till Luleå för TTC-mötet den 30-31 maj (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Boris Brännberg // Artikel i Offensiv

Den 30-31 maj kommer handels- och teknikrådet mellan EU och USA (TTC) att hålla möte i Luleå – en del i Sveriges ordförandeskap i EU. Ett möte mellan två av vår tids största imperialistiska maktblock.

På plats kommer den amerikanska utrikesministern Antony Blinken och handelsminister Gina Raimondo att vara, såväl som några av Sveriges allra främsta skurkar i form av utrikesminister Tobias Billström (M), utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Handels- och teknikrådet mellan EU och USA skapades i juni 2021 vid ett möte mellan USA:s president Joe Biden och ledande EU-politiker.
Vid det senaste mötet av TTC i december förra året togs beslutet att skapa system för att säkra försörjningskedjor av halvledare och att kontrollera exporter av ”avancerad teknik” som kan hamna i ryska händer.
Samtidigt anklagade G7-länderna under helgen Ryssland och Kina för ”ekonomisk krigföring”, men genom TTC sysslar USA och EU med precis samma sak.

Att samarbetet mellan USA och EU stärks under denna period visar att tiden då det såg ut som att EU skulle kunna inta en mer självständig ställning gentemot USA nu är över. Med den imperialistiska konflikten i Ukraina och en skakig världsekonomi blir nu maktblocken allt tydligare.
Det blir svårare och svårare för något lands kapitalistiska klass att vara ”neutral” i den globala imperialistiska konflikt vars axel snurrar kring USA och Kina.
Med detta möte och Sveriges officiella Natoanslutning ser vi tydligt hur det svenska politiska etablissemanget och kapitalistklassen helt har kapitulerat inför USA:s och Nato:s villkor.
Kriget i Ukraina har för tillfället fört USA och EU närmare varandra, under USA:s ledning. Men kapitalismens konstanta kriser i kombination med mer ekonomisk nationalism kan komma att vidga klyftan över Atlanten än mer i framtiden.
Utvecklingen står aldrig stilla och kan ändras snabbt. Redan idag gnisslar samarbetet med det amerikanska stimulanspaketet IRA (Inflation Reduction Act) och ”Chips Act”, som ger stora subventioner och fördelar till företag som investerar i USA istället för till exempel i EU.

Att TTC-mötet hålls i just Luleå visar också EU:s och det svenska etablissemangets vilja att visa sig som ledare inom den ”gröna omställningen”. Men vi som bor här i Norrbotten ser att den omställning som sker idag är allt annat än grön. Det är samma exploaterande vinstjakt som sugit ut vår natur i hundra år, nu med en grön täckmantel för sin rovdrift.
Det enda som kan stoppa utvecklingen är internationalism och handel på arbetarklassens villkor. En planerad industriell omställning och demokratiskt planerad ekonomi som utgår från behoven hos människor och miljön. En socialistisk ekonomi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!