Luleå: SD:s korthus rasar samman på rutten grund

SD har sin ruttna grund i nynazism, nationalistisk splittring, systematisk förnekelse av den grundläggande klimatomställning som behövs, förespråkande av privatiseringar och vinster i välfärden, med mera (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Sverigedemokraterna i Luleå kollapsar just nu för öppen ridå. SD:s ledande namn har hoppat av och öst ut anklagelser om att ekonomiska oegentligheter, konspirationsteorier, antivaxxare och klimatförnekande frodas i partiet – samt visat att SD har fortsatt öppen famn för öppna nazistsympatisörer. Mest avslöjande är att ingen av parterna tar upp någon kritik av SD:s politik.

Den 6 maj berättade NorrMedia att SD:s gruppledare i Luleå, Per Göransson, hoppar av som förstanamn på partiets lista inför valet, och även lämnar uppdraget som ordförande för partidistriktet.
Ytterligare fyra kandidater följde efter, och SD:s Luleålista toppas nu plötsligt av Bo Larsson, följd av Ingrid Vesterlund. De sitter båda i kommunfullmäktige som ”politiska vildar” efter att ha valts in för M respektive C. Vesterlund har utmärkt sig för att förneka inte bara lösningen på klimatkrisen – som hela SD gör – utan även propagera för ”alternativ vetenskap”.
Samtidigt fortsätter Göransson att ta emot gruppledararvode från kommunen, utan att delta i några möten. Samme Göransson anklagade övriga i styrelsen för Norrbottensdistriktet för att bland annat köpa saker åt sig själva för partiets pengar.

SD: Ekonomiska oegentligheter, konspirationsteorier, antivaxxare, klimatförnekande samt en öppen famn för nazistsympatisörer.

Alla parter har tills alldeles nyligen varit okritiska företrädare för SD, och för nu fram kritik som enbart handlar om olika lojaliteter med olika maktintressen inom SD.
En av avhopparna som har hörts mest har varit Ulf Karlström, aktiv i Metall på SSAB i Luleå och tills nyss andranamn i valet, som har förklarat sin lojalitet med Göransson. I ett häpnadsväckande uttryck för förvirringen deklarerade han först till NorrMedia att han nu funderade på att gå med i Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Om så vore fallet skulle svaret naturligtvis bli nej – Rättvisepartiet Socialisterna är ett antirasistiskt arbetarparti, vi jobbar för att ena i kamp, mot SD:s splittring. Man kan inte gå från en ledande position i SD till RS. Däremot cirkulerar nu uppgifter om att Karlström blivit medlem i Socialdemokraterna, som inte tycks ha några spärrar mot opportunism.

Varken Karlström eller någon annan i SD:s inbördes strid har fört fram någon kritik mot det väsentliga: till exempel att SD bara under de senaste veckorna har ropat på kollektiva bestraffningar genom utvisningar av familjemedlemmar till brottsmisstänkta, hävdat att bara vita, kristna flyktingar är ”riktiga” flyktingar, och manat till medlemskap i krigsalliansen Nato.
Detta ovanpå den redan ruttna grunden av rötter i nynazism, nationalistisk splittring, systematisk förnekelse av den grundläggande klimatomställning som behövs, förespråkande av privatiseringar och vinster i välfärden, med mera.
SD är ett rasistiskt högerparti som försöker splittra arbetare och sparkar nedåt, ett parti som attackerar arbetares och flyktingars rättigheter och saknar svar på de stora utmaningar som arbetare och unga står för idag. Det är för den politikens skull SD förtjänar att rasa samman, en politik som alla sidor i det fallande korthuset har gemensamt ansvar för.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!