M i Malmö anklagar ensamkommande för bränder i Rosengård

Torbjörn Tegnhammar (M) skyllde rasistiskt och grundlöst på ensamkommande (Foto: Moderaterna).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Fredagen den 28 augusti lyckades extremhögern från både Sverige och Danmark, inspirerade av det danska högerextrema partiet Stram Kurs och den svenska så kallade konstnären Dan Park, känd för sina extremhöger- och naziståsikter, bränna ett exemplar av Koranen på en cykelbana i Rosengård. Dessutom sparkades en Koran omkring på Stortorget i Malmö som om den var en fotboll.

Både Rasmus Paludan, ledare för Stram Kurs, och Dan Park gick offentligt ut med att Koranbränningen var tänkt som en medveten provokation för att visa hur våldsamma alla muslimer är och att eldande av koranen skulle bevisa detta.
Dessa medvetna provokationer ledde till samlade protester mot rasism och islamofobi. De boende i Rosengård och andra områden i Malmö samt representanter för olika religiösa grupper och församlingar uppmanade till lugna och fredliga protester. 

De inledningsvis fredliga manifestationerna övergick senare på fredagskvällen till stenkastning och bränning av bildäck igångsatta av en grupp personer som uppenbarligen ville sabotera den fredliga manifestationen. Dessa personer visade sig inte komma från Rosengård eller från något annat förortsområde i Malmö.
Dagen efter demonstrationerna samlades återigen människor från Rosengård för att tillsammans rensa upp bråte efter demonstrationen. Alla som har deltagit i den fredliga manifestationen dagen innan tog också avstånd från stenkastningen och eldandet av bildäck.

Händelserna i Rosengård och på Stortorget har lett till att rasister i SD och extremhögern i allmänhet, men också den övriga högern och S, har fått vatten på sin kvarn.
Moderatledaren i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, hävdade snabbt att kravallerna bland annat leddes av ensamkommande flyktingar som inte hade något i Sverige att göra, och som kommit hit utan asylskäl. Tegnhammar påstod att han fått sin information genom att tala med polisen. 
Detta uttalande motsades dagen efter av åklagaren i Malmö som sade att det inte var ensamkommande som låg bakom stenkastningen eller bildäcksbränderna. Torbjörn Tegnhammar har naturligtvis inte bett om ursäkt för sitt påhopp på flyktingar eller tagit tillbaka sitt uttalande. Han hävdade tvärtom till Sydsvenska någon dag senare att han som politiker har rätt att uttrycka sina åsikter. 

Kraven på en ännu stramare flykting- och invandringspolitik kommer nu förstärkas från högerpartierna, och Socialdemokraterna kommer att trycka ännu hårdare på att migrationsutredningens förslag ska trummas igenom i riksdagen. 
Både högern och Socialdemokraterna är överens om att polisen ska få ännu mer ekonomiska resurser samt ökade befogenheter. Utökad kameraövervakning, utökad rätt att stoppa och kontrollera människor på gatan, med mera. I Stockholm vill trafikborgarrådet införa så kallad ”stop and search” inom kollektivtrafiken, i praktiken en ny REVA-lag.
Flera andra förslag har också kommit fram efter händelserna i Rosengård. Moderaterna och polisen vill nu att polisen ska ges möjlighet att avlyssna personer som inte misstänks för något brott över huvud taget.

Hårdare batongpolitik och ökad polisövervakning kommer inte att minska kriminaliteten och inte heller hindra de rasistiska attackerna från högern. För att stoppa högerextremismen och rasismen krävs organisering och politisk kamp underifrån, demonstrationer och manifestationer som den som stoppade NMR i Göteborg 2017.
Det krävs återinförd asylrätt, permanenta uppehållstillstånd och ett stopp för alla utvisningar av ensamkommande.
För att stoppa kriminalitet och våld krävs det upprustning av förorterna, satsning på bra och billiga bostäder, utbyggd offentlig vård, skola och omsorg, bra och gratis kollektivtrafik – en rejäl upprustad välfärd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!