Rädda Miljöverkstan i Haninge

Miljöverkstans verksamhet hotas när den behövs mer än någonsin. Samtidigt spenderar politikerna miljonbelopp på sig själva (Foto: Pär Plüschke).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

I höst kan politikerna klubba stora nedskärningar på Miljöverkstan i Haninge. Detta måste mötas av stora protester.

Miljöverkstan bedriver kostnadsfri naturskola ute i naturen och i skolans lokaler vid Rudans friluftsområde. Dess aktiviteter, övningar och workshoppar riktar sig till skolklasser, nyanlända samt även allmänheten kring natur, hållbarhet, ekologi, allemansrätt, respekt och kretslopp. 
Det finns en utredningsgrupp som ska utreda ”samordningsfördelar” mellan Miljöverkstan och andra verksamheter. 
I utredningsdirektivet står det att oavsett vilka förslag gruppen kommer fram till ska de ”utgå från att budgeten för Miljöverkstan minskas med 500 000 kronor” – en femtedel av Miljöverkstans budget. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kräver att nedskärningarna stoppas. Det finns miljontals kronor som politikerna lägger på representation, middagar och presenter (till sig själva) som borde riktas om.
– När kunskapen om naturen minskar och nedskräpningen av naturen ökar borde Miljöverkstan ges större budget och utvidgad skolverksamhet, inte mindre, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap.

Haninges natur är mer nedskräpad än grannkommuners. Det handlar om plast, frigolit, gummi, fimpar, burkar, flaskor, och kemikalier, som ligger och förgiftar naturen samt utgör livsfara för djur och fåglar. 
Mattias har, liksom många andra engagerade, organiserat skräp­plockningsdagar i flera år. Men det räcker inte menar Mattias:
– Miljöverkstan är jätteviktig när det kommer till att öka förståelsen och respekten för miljö och natur. Tyvärr vittnar utredningsdirektivet om att det faktiskt är de styrande politikerna i S, C, L och KD som saknar mest förståelse och respekt för miljö och natur. 
– Att samma politiker som gång på gång klubbar förödande exploateringar och skövlar vår krympande natur nu vill göra stora nedskärningar på Miljöverkstan är otroligt provocerande. De måste mötas med protester.

RS uppmanar till protester adresserade till politikerna i Idrotts- och fritidsnämnden, Barn- och utbildningsnämnden samt kommunledningen. Låt de inte stå oemotsagda!
Mejl och telefonnummer till politikerna finns på Haninge kommuns hemsida.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!