Massprotester mot S och M i Luleå

av Liv Shange Moyo

Luleborna har påbörjat rond 2 mot kommunens skolnedskärningar (foto: Ann-Christin Holmström).

Motståndet växer mot förslaget att lägga ned sju förskolor och skolor som en del av kommunens ”effektiviserings”-plan. Tisdag den 23 april samlar nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära till demonstrationståg som avslutas utanför Stadshuset där kommunfullmäktige har möte.

Styrande S och M är uppenbart pressade. Massiva, enade protester är bästa chansen att stoppa deras nedskärnings- och stordriftsplaner.
Efter den stora manifestationen den 6 april och en storm i såväl sociala som övriga media undvek Barn- och Utbildningsnämndens (BUN) arbetsutskott att ta beslut som planerat på sitt möte den 10 april. 
Istället för att yrka på sitt eget förslag förklarade nämndens ordförande Emma Engelmark (S) att politikerna skulle invänta de synpunkter som allmänheten bjudits in att inlämna till och med den 15 april – ett försök att köpa tid.

Öppna sprickor har blivit synliga inom Socialdemokraterna i Luleå. Metallaren Tomas Karlsson, S-profil i Råneå som talade mot nedläggningarna på manifestationen den 6 april, tog tidigt ställning mot partiledningens nedläggningslinje.
Även före detta kommunalrådet Karl Petersen och veteranerna Mårten Ström och Ulla Vanhaniemi har framfört öppen kritik, och under helgen uppstod öppna gräl mellan S-företrädare på Facebook.
Även Moderaterna (S inofficiella samarbetspartner) är pressade. Efter att ha gjort ett obskyrt utspel om att de vill ”rädda en skola” (oklart vilken) och istället avgiftsbelägga Kulturskolan har partiets företrädare i BUN förklarat för skolaktivister att de inte är tillgängliga för några möten eller samtal i frågan.

Nu trappas motståndet upp med en demonstration till Stadshuset under (sannolikt) pågående kommunfullmäktigemöte den 23 april. Nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära, som bildades ur kampen mot stordriftsplanen ”Framtidens skola” 2015-16, har fått nytt liv med aktiva i alla de nu hotade byarna och områdena förenade med skolkämparna från förra svängen. 
Inriktningen är fortsatt att kämpa emot förslagen som helhet, för att alla nedläggningar stoppas och ”Framtidens skola” ersätts med en ny utvecklingsplan för skola och förskola som tas fram i verklig dialog med personal, föräldrar, elever och andra som berörs – med barnens behov i centrum.
Planen från styrande S och M har varit att ta beslut om nedläggningarna vid BUN:s möte den 24 april. Det är ett försök att gena i beslutsprocessen genom att undvika en omröstning i fullmäktige (där en tredjedel av oppositionens röster skulle räcka för att få igenom en återremiss som skulle försinka planerna på ett sätt som kan bli avgörande). 
Enligt Kommunallagen ska beslut som är ”av principiell natur eller annars av större vikt” – hit brukar beslut om skolnedläggningar räknas – tas i kommunfullmäktige.
Nu är fokus på att mobilisera de massiva, enade protester som kan pressa dem att hålla tillbaka, samtidigt som nästa steg i kampen förbereds. Diskussionerna om vad som är alternativet till nedskärnings- och stordriftsplanerna lär bli intensivare de kommande veckorna.

Rättvisepartiet Socialisterna säger: vägra skära, ta kamp för ett samhälle som håller! Kämpa för att vända utvecklingen och fördela samhällets resurser enligt de verkliga behoven hos människor och miljö. 
RS alternativ är att kräva massivt ökade statsbidrag gemensamt med människor i andra kommuner och regioner. Vi vill ha ett välfärdsuppror och en socialistisk samhällsomvandling för ett samhälle med levande landsbygd, skola med barnens behov i centrum, jobb vi inte blir sjuka av, fritid för engagemang och kreativitet, utan klyftor, klimatförändringar och förtryck. Vi är övertygade om att S nuvarande politik kommer att leda allt fler till samma slutsats. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!