Matkassen allt dyrare – men ingen kompensation från regeringen

Var är stödet till vanliga barnfamiljer, ensamstående och pensionärerna? (Foto: Per Kristiansen)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inte sedan krisåret 2008 har matpriserna ökat så snabbt som nu. Och det är bara början.

Ännu har inte Ukrainakriget och de skenade energipriserna slagit igenom, och livsmedelsjättarna har bara börjat att övervältra sina ökade kostnader på konsumenterna. Arbetarhushållen, särskilt barnfamiljer, måste omedelbart få kompensation för de ökade matpriserna genom en fördubbling av barnbidraget och att momsen på mat tas bort. Pensionerna behöver en rejäl och omedelbar höjning.
Under den första hela veckan i mars ökade priset på smör med 5 kronor och priset på övriga mejeriprodukter steg snabbt. Om nuvarande trend fortsätter kommer mjölken snart att kosta 2-3 kronor mer per liter. Andra basvaror som har blivit rejält dyrare är bröd, mjöl och gryn. Ett paket kaffe, 425 eller 450 gram, kostar nu över 50 kronor.
– Det här är helt sjukt. Jag har hållit på med matpriser sedan 1980-talet, men jag har inte sett något liknande, och det sker just nu, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskontrollen som tar in prisuppgifter från livsmedelsjättarna, till SVT den 13 mars.

Bolagen har bara påbörjat att övervältra kostnader för ökade råvarupriser, dyrare transporter och energi på konsumenterna. Även livsmedelsföretagen erkänner att övervältringen av kostnadsökningarna på konsumenterna, för att hålla vinsterna uppe, innebär ett ”kännbart trendbrott för hushållens plånböcker” (Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal i DN den 1 mars).
Lägg därtill den ökade globala bristen på allt fler varor och stigande transportkostnader som Ukrainakriget skapar och resultatet blir kraftigt ökade priser i allmänhet och på mat i synnerhet.
Redan är inflationen i Sverige, prisökningarnas årstakt, uppe i 4,5 procent, den högsta siffran på 30 år, och enligt beräkningar från storbanken SEB kommer inflationen snart att ha ökat till 7-8 procent. Det i sin tur innebär det kraftigaste reallönefallet på mycket länge.

När 2021 gick mot sitt slut hade arbetarnas reallöner – från december 2020 till december ifjol – minskat med drygt 2 procent – det största fallet sedan 1990-talets djupa kris.
Prisökningarna äter upp löner och pensioner, men regeringen ger bara kompensation för ökade bensin- och dieselpriser. Den föreslagna tillfälliga höjningen av bostadsbidraget räcker inte långt eftersom regeringen vid årsskiftet avskaffade det extra påslag på barnbidraget (25 procent) som 120,000 barnfamiljer fick under pandemin, vilket innebar att en ensamstående med ett barn förlorade 600 kronor.
Genom att först sluta ett lågt och långt avtal 2020, och sedan vägra att utnyttja rätten att säga upp avtalet det sista avtalsåret, har de fackliga ledningarna på ett ytterst svekfullt sätt sålt ut reallönerna. Nästa avtal måste bli ettårigt avtal med löneökningar som kompenserar för prisökningarna och ett extra låglönepåslag samt en indexreglering av lönerna (lönerna höjs i takt med inflationen).
Regeringen pratar om vitt och brett om att man står beredd att möta prisökningarna. Men var är stödet till vanliga barnfamiljer, ensamstående och pensionärerna?

RS/Offensiv kämpar för:
• Ta bort momsen på mat.
• Fördubbla barnbidraget.
• Omedelbar höjning av pensionerna.
• För demokratiska och kämpande fack med ny ledning som tar kamp för medlemmarnas löner och jobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!