Matpriserna kommer öka ännu mer

Foto: Nadin Dunnigan / Pixabay

ÅSA KARLSSON

”Priserna har gått rakt upp men det kommer att öka mycket mer”. Det säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen som har jobbat med statistik över matpriser sedan 1980-talet. Dagens läge är det värsta han varit med om.
I en stor undersökning där man kollat priserna på 43 000 artiklar i de stora matkedjorna så har priset på matvaror gått upp och fortsätter öka. De senaste 12 månaderna är ökningen 9,5 procent i snitt och sedan januari 2022 då priserna började stiga är ökningen 21,6 procent på mat.
Matpriskollen är ett företag som har en app där man kan se vad som är billigast i olika mataffärer. De bildades 2010 och var då en enklare konsumentapp som jämförde priser. Idag är de trots sitt påstående om att vara oberoende också till för olika företag som vill göra reklam på deras hemsida, få information om vad kunder tycker och vilka prishöjningar som vi (motvilligt) accepterar.

Det har blivit en daglig utmaning att hitta något man har råd med, barnfamiljer och alla vi med ”begränsad ekonomisk förmåga” som experterna uttrycker det ser hur maten blir en allt större del av vår budget och nu varnar man för ännu högre priser.
Matvaruindustrin är baserad på billig energi, billig arbetskraft, exploatering av miljön och utfiskning av havet, till stor del fokuserad på ökad produktion och ökade vinster för multinationella företag och aktieägare, ett kapitalistiskt vanvett och ett slöseri med resurser.
Kriget i Ukraina, torka, klimatförändringar får konsekvenser. På svenska åkrar används rysk konstgödsel, i Spanien har torkan halverat skördar och t ex olivolja, råvaror som kräver mycket energi för att produceras, eller importeras till Sverige kommer att bli dyrare. Även regeringars ”stimulanspaket” (läs bidrag) till storföretag, banker och rika under finanskriser och coronapandemin innebär i praktiken att nya pengar pumpats in i ekonomin utan att kopplas till produktion, vilket driver inflationen.

Matvaruföretagen är duktiga på att visa hur de ”tvingas” höja priserna och vill att vi ska acceptera. Men de är mest rädda för att vinsterna ska sjunka för de som redan klarar sig fantastiskt bra, aktieägare och rika ägare. Regeringar och samhället som helhet borde använda politiska åtgärder, subventionera matpriser och reglera så att inte företag fritt kan höja priser på bekostnad av liv och hälsa. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!