Migrationspolitik utan människovärde

De splittrande statliga attackerna mot flyktingar och invandrare blir allt värre då blocken tävlar om att vara värst (Foto: Lotta Lappalainen).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 9 juni (en dag efter att Offensiv kommer ut) ska riksdagen rösta kring regeringens förslag om att coronaanpassa den så kallade Nya Gymnasielagen. Samtidigt fortsätter ”danmarkiseringen” av den svenska flyktingpolitiken.

Förslaget annonserades i höstas och grundas i att pandemin och den ekonomiska krisen har lett till ökad arbetslöshet, och gjort det svårare att hitta jobb. 
Därför föreslår riksdagen att den som har gått klart sin utbildning ska få 12 månader istället för 6 månader på sig att skaffa ett jobb, att studiemedel ska kunna räknas in i kravet om försörjningsstöd, samt att en subventionerad ”yrkesintroduktionsanställning” ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd.
Det är en liten lättnad för de som har gått en gymnasieutbildning och nu riskerar att utvisas, men kommer troligtvis inte gå igenom i riksdagen om inte Centerpartiet väljer att stödja regeringens förslag tillsammans med Vänsterpartiet.

Samtidigt vädjar människorättsorganisationer som Amnesty International till riksdagen att rösta nej till regeringens nya migrationslagförslag den 22 juni. 
Förslaget innebär ett permanentande av den tillfälliga lagen från 2016, och skulle bland annat betyda att tillfälliga uppehållstillstånd blir norm, med permanenta först efter minst 3 år samt om personen uppfyller försörjningskrav samt krav i svenska och samhällskunskap. 
För familjeåterförening krävs att den som har ansökt kan försörja sig själv samt den anhöriga och har bostad med godkänd storlek och standard. 
Förslaget har kritiserats hårt av bland annat Civil Rights Defenders och Flyktinggruppernas Riksråd. Sveriges Advokatsamfund skrev nyligen att försörjningskravet vid anhöriginvandring ”riskerar att få negativa konsekvenser för barn, kvinnor, barnfamiljer, ensamstående föräldrar, unga vuxna, hbtqi-personer, äldre, funktionsnedsatta, lågutbildade, analfabeter, långtidssjuka…”.

Man ska tvingas leva ett villkorat liv, ständigt under hotet om att utvisas tillbaka till krig, konflikt, förföljelse och fattigdom.

Regeringens förslag får konkurrens från det blåbruna blocket SD-KD-M-L som har lagt fram ett liknande men ännu mer restriktivt förslag. Bland annat ska man behöva kvalificera sig för att få tillgång till välfärd, och genomgå regelbundna kontroller för att i framtiden kanske få permanent uppehållstillstånd. 
Det är en tydlig och oroväckande ”danmarkisering” av migrations- och asylpolitiken, ett försök att till varje pris begränsa antalet flyktingar och invandrare som kommer till Sverige genom att avskräcka och inskränka på människors rättigheter. 
De politiker som ständigt talar om hur dagens ”slappa” migrationslagar leder till ett parallellt ”skuggsamhälle”, eftersom flyktingar inte utvisas inom de första minuterna efter att ha fått avslag, går nu i första ledet för att på riktigt skapa ett samhälle där vissa nekas tillgång till välfärd, jobb och bostad och istället tvingas leva ett villkorat liv i tillfälligt skydd, men ständigt under hotet om att utvisas tillbaka till krig, konflikt, förföljelse och fattigdom.

RS OCH OFFENSIV SÄGER:
• Riv upp den tillfälliga migrationslagen.

• Nej till regeringens förslag till ny migrationslagstiftning.
• Försvara asylrätten. Rätt till familjeåterförening.
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Riv EU:s flyktingmurar.
• Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!