Nacksta hälsocentral läggs ner – men kampen ges inte upp för det

Nätverket Backa Nacksta ger inte upp kampen för sin hälsocentral (Foto: Backa Nacksta).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Regionfullmäktige i Västernorrland tog den 26 februari beslut om nedläggning av Nacksta Hälsocentral. Utanför mötet i Härnösand stod tillresta demonstranter från Backa Nacksta och protesterade.

Beslutet var tyvärr ingen överraskning. Politikerna hade tidigare visat var de står. 41 av ledamöterna röstade ja till förslaget, 28 nej, 7 avstod och en ledamot var frånvarande.
– Bedrövligt på alla vis, kommenterar Jakob Lejon, nackstabo och aktiv i nätverket Backa Nacksta, beslutet till Offensiv.

Kampen för hälsocentralen har inte getts upp efter detta. Lejon berättar att de fortsätter att kämpa. De kommer att kampanja vidare för att berätta om sveket. Bland annat planerar de ett öppet möte i april.
Besluten i regionfullmäktige följde utredningen ”Förslag på ny organisation för hälsocentralerna Primärvården Region Västernorrland”. Förutom nedläggning av Nacksta HC i Sundsvall innehåller förslaget sammanslagningar av verksamheter i en del andra områden i länet. 
Nätverket Backa Nacksta gör helt rätt som kämpar för vården. Kampen förtjänar allt stöd. Nacksta behöver sin hälsocentral! Det är även min egen HC där jag själv varit listad sedan jag flyttade till Sundsvall 2002.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!