Nacksta: ”Lägg inte ned vår hälsocentral”

En av de protester som har ägt rum för att rädda Nacksta hälsocentral (Foto: Nätverket Rädda Nacksta Hälsocentral).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

I september presenterade ledningen för primärvården i Västernorrland, på uppdrag av Regionens politiska majoritet S, M och L, ett förslag om att bland annat lägga ned hälsocentralen i Nacksta, Sundsvall. Personalen på hälsocentralen och många boende reagerade och ett nätverk för att rädda hälsocentralen bildades.

Offensiv har pratat med Jakob Lejon, Nackstabo och aktiv i nätverket. 
– Det hölls ett möte med politikerna och flera ansåg efteråt att de behövde organisera sig. Gruppen har nyligen genomfört två demonstrationer samt skrivit debattartiklar i lokalpressen.
– Vi kräver inte bara stopp för nedläggningsplanerna, utan även att det satsas mer resurser på hälsocentralen. Det skulle behövas än mer personal och kompetens, säger Jakob, som betonar att nätverket är partipolitiskt obundet. 

I regionstyrets tidigare förslag fanns nedläggningar eller neddragningar av andra hälsocentraler i länet med, som exempelvis hälsocentralen i Stöde. 
– Ibland försöker politikerna ställa stad mot landsbygd. Det måste vi gå emot. Vi i nätverket tycker att man ska ha rätt till god vård var man än bor. Vi stöder alla som kämpar mot nedskärningar i övriga delar av länet. 
Efter höstens dialogmöten och protester gick den politiska majoriteten nu i november ut med att de inte går vidare med planerna.
Det ser ut som åtminstone en tillfällig seger mot nedläggningsplanerna. Politikerna har nu uttalat att de förstår att det finns stort behov av barnavårdscentral och distriktssköterska i Nacksta. 
De går heller inte vidare med planerna att lägga ned hälsocentralen i Stöde. Utan omstruktureringar av primärvården kommer att utredas ytterligare och beslut skjuts upp till nästa år. 

Vid Västernorrlands regionfullmäktige förra veckan klubbades en ny budget igenom. I den utökas primärvårdens ramar. Kravet på att återställa underskotten skjuts upp till 2024. Regionen räknar också med fler miljoner genom det nya skatteutjämningssystemet. 
Att nedläggningsbeslut inte togs nu i höst får ses som en delseger och att tid har vunnits. Vi som vill försvara hälsocentralen får använda tiden till att öka stödet, slipa argumenten med mera. 

Vad händer framöver? 
– Nätverket har nu en listningskampanj som uppmanar så många som möjligt att lista sig på hälsocentralen. Politikerna har sagt att de tycker att strax under 4 000 listade är för lite. Vi hoppas komma över 4 000, avslutar Jakob. 
I januari kommer det att arrangeras en stödkonsert för hälsocentralen i samarbete med en kulturförening i Nacksta. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!