”När kommer förarlöftet?”

Rätten till rimliga raster var ett av kraven som togs upp under demonstrationen. Foto: Natalia Medina.

Av Per Olsson & Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

– Nobina skryter om sitt “resenärslöfte”, men när kommer förarlöftet?, frågade de 40-tal bussförare som samlats utanför Nobinas huvudkontor i Solna den 11 april för att protestera mot de ständiga försämringarna i arbetsmiljön och av villkoren.

– Vi har fått sämre och sämre arbetsförhållanden och många bussförare slutar. Som bussförare behöver vi två saker: bra scheman och en bra buss. Men det får vi inte. Istället har vi fått försämringar och en arbetsgivare som inte lyssnar på oss när scheman görs. Vad vi säger betyder ingenting, sa Petri Myllykoski, bussförare och Kommunals huvudskyddsombud på Nobina i Tyresö, som höll i protesten. 

– Nu är det dags att vi som kollektiv säger ifrån och blir tuffare. Snart ska beslut tas om vilken ny operatör vi får. Men redan nu kan det sägas att vilket bolag det än blir som tar över så kommer nya försämringar att följa. Kollektivtrafiken måste åter drivas i offentlig regi utan vinstsyfte , sa Petri vidare. 

Petri Myllykoski, huvudskyddsombud på Nobinagaraget i Tyresö, var en av initiativtagarna och talarna på demonstrationen. Foto: Natalia Medina.

Alla bussförare som talade vid protesten vittnade om de försämringar som följt i spåren på upphandlingarna, som innebär att lägst pris vinner på bussförarnas bekostnad. De gjorde också de som Offensiv samtalade med. 

– Jag här för att protestera mot att vinstjakten sker på vår bekostnad. Varje år blir det sämre och det påverkar vår hälsa. För de vinstjagande bussbolagen är vi inte människor utan bara siffror, sa Botros Awabdeh  

– Vår arbetsmiljö brister hela tiden. Vi vill ha åtgärder som åtminstone når upp till minimikraven på en fungerande arbetsplats, men Nobina hör inte på oss. Vi får ingen respons, sade Mari Hammarström-Stenlund, bussförare och skyddsombud. 

– Gränsen är nådd. Vi har haft regelbundna samarbetsmöten med Nobina men blir inte lyssnade på, sade Siv, bussförare på Tyresögaraget och fortsatte:

–  Arbetsgivaren gör försämringar för att göra mesta möjliga vinst. Drar de ner på antalet minuter vi har rast på blir det många minuter i slutändan, och mer vinst för dem. Det finns stora risker och vårt arbete blir mindre tryggt. Jag är förvånad över att inte fler olyckor och tillbud har skett redan nu.

Ingela, bussförare i Ösmo, beskrev situationen i sitt tal som att ”vi är många som tycker att det är ett väldigt roligt jobb, men det är en väldigt tråkig arbetsmiljö”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!