Nej till utvisningar – ja till asylrätt

”Danmarkiseringen” i Sverige fortsätter. Ju mer de andra partierna går med på SD:s krav, desto mer trappar de upp med en ännu värre och mer rasistisk politik. Det tar sig tydligt uttryck i flyktingpolitiken (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 18 maj deltog medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister på en protest utanför förvaret i Märsta mot en planerad utvisning till Afghanistan.

Att utvisningarna fortsätter trots säkerhetsläget i Afghanistan och en stadig ström av rapporter och larm från människorättsorganisationer är helt livsfarligt, och måste stoppas omedelbart! 
Vi kommer hela tiden fortsätta protestera utanför förvaret så länge människor utvisas till krig, förtryck och förföljelse.

Samtidigt som utvisningarna fortsätter tävlar etablissemangspartierna om vem som kan föreslå hårdast migrations- och asylpolitik. Förutom det blåbruna KD-M-SD-L-förslaget som är en snävare variant på regeringens förslag, inklusive försörjningskrav för anhöriginvandring och tillfälliga uppehållstillstånd som norm, lämnade SD nyligen in ett eget förslag. 
Bland annat ska myndigheterna aldrig ge permanenta uppehållstillstånd, aldrig eget boende, aldrig integrera asylsökande, alltid utvisa om det går, alltid uppmuntra till återvandring även för svenska medborgare, rätt till vård kvalificeras fram genom arbete, medborgarskap ges efter 10 år med regelbundna ”vandelskontroller” (prövning av en persons ”goda levnadssätt” och ”medborgerliga pålitlighet”), och mottagandet ska finansieras av den asylsökande själv. 

Från början samlades en handfull aktivister på plats, men allt medan vi spände upp banderoller och förberedde oss på att demonstrera började fler välla in, och i slutändan delade vi upp oss i tre grupper om max 8 personer med stort avstånd emellan. 
Det var en imponerande uppslutning, med deltagare i alla åldrar, och från olika asylrättsgrupper och partier. Vi fick till och med uppbackning av ett gäng aktivister från Borlänge, samt att några av de som hade protesterat utanför riksdagen varje onsdag kl 16 sedan i augusti också anslöt sig.

Det vi inte visste förrän vi redan hade dykt upp var att just denna gång när vädret var bra, och vi hade så bra uppslutning, skulle utvisningen inte ske från Märsta. Då bestämde vi oss för att ändå demonstrera – inte bara mot kvällens utvisning, utan också i solidaritet med alla de som fortfarande sitter inne i förvaret och väntar. 
Det är obekräftat hur många som utvisades, eller exakt varifrån, men ett plan landade i Stockholm på kvällen och åkte sedan vidare till Kabul, enligt Deportation Watch.

Så länge utvisningarna fortsätter kommer vi att protestera och försvara rätten till asyl.

RS/OFFENSIV SÄGER:
• Riv upp den tillfälliga migrationslagen.
• Nej till regeringens förslag till ny migrationslagstiftning.
• Försvara asylrätten. Rätt till familjeåterförening.
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Riv EU:s flyktingmurar.
• Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!