Nollalternativ viktig seger på Hyresgästföreningens stämma

”Denna seger för gräsrötterna efter stämmans största debatt innebär ett krav på en betydligt tuffare hyresgästförening” (Foto: Offensiv).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

”Noll procent i hyreshöjning vid renoveringar. Det alternativet måste finnas med, tycker Hyresgästföreningens förtroendevalda. De körde över förbundsstyrelsen i ett tydligt ställningstagande mot så kallade renovräkningar”, rapporterar tidningen Hem&Hyra från den gångna helgens förbundsstämma.

Denna seger för gräsrötterna efter stämmans största debatt innebär ett krav på en betydligt tuffare hyresgästförening. Att Michel Rowinski, som har skrivit motionen, är avstängd från sitt förtroendeuppdrag efter att ha drivit just den linjen i kampen mot renovräkningar innebär en desto större knäpp på näsan mot en auktoritär förbundsledning.
Motionens två att-satser var:
– att Hyresgästföreningen alltid intar utgångspunkten att det ska finnas ett 0 % höjningsalternativ vid renoveringar;
– att man arbetar proaktivt med detta samlat över hela landet med att driva denna fråga mot Sveriges Allmännyttor och Sveriges kommuner och regioner så att detta blir en vedertagen grund.

I Rowinskis frånvaro var en av dem som hårdast stred för motionen på stämman Pamela Möller-Ajani från Göteborg, som även är medlem i RS. Pamela lyckades avvärja ett hotande nederlag i omröstningen genom det taktiska draget att föreslå att ordet ”alltid” skulle utgå, vilket ändå inte ändrar motionens innebörd. 
Som Britta Brus, en annan av Västra Sveriges många väl förberedda delegater, beskriver det möttes segern i voteringen av ”ett sus, yes” genom salen. Förbundsledningen fick även finna sig i ett nej till höjd månatlig månadsavgift med 4 kronor. Att sänka förbundsordföranden Marie Linders mycket höga arvode gick dock inte.
– Vi har i alla fall visat att det går att påverka och det kändes tillfredsställande att vi har kunnat så ett frö, säger Britta Brus.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!