Norrbotten: Experiment som kan öppna för klimatmanipulering möts av protester

Man vill minska solljuset genom att injicera aerosoler i stratosfären från en förankrad ballong, men det finns flera risker med en sån klimatmanipulering (Foto: CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Det blir alltmer bråttom i klimatfrågan och inom det kapitalistiska systemet finns inga riktiga lösningar. Alltmer hörs debatter om ökad kärnkraft, infångande av koldioxid från atmosfären och nu också om tekniken Solar Radiation Management (SRM). 

SRM är en teknik som går ut på att stoppa en del av solens strålar från att nå jorden och dess atmosfär. Ju mindre solstrålning som träffar jorden desto mindre värme kan fångas in och lagras av den skenande växthuseffekten.
De som förespråkar denna metod kallar den för en sista utväg och det är inte svårt att förstå varför. 
Det finns flera uttalade risker med denna form av klimatmanipulering. En är att det riskerar att legitimera fortsatta utsläpp av växthusgaser (SRM minskar inte mängden koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären, utan stoppar bara solstrålning). 
En annan risk är långtidseffekter som vi inte känner till. En ytterligare stor risk är förändrade vädersystem.

Trots detta vill forskare vid Harvard universitetet i USA utföra försök med höghöjdsballonger för att se hur partiklar i stratosfären sprider sig. 
Harvardlaget har dock haft problem att hitta en plats för att genomföra det första experimentet. Det var planerat att genomföras i sydvästra USA, men efter hårt motstånd från urbefolkning på platsen fick det ställas in. Nu planeras istället att genomföra experimentet i Norrbotten med Esrange i Kiruna som bas. 
Värt att nämna är att det är det statliga företaget SSC (Svenska rymd­aktiebolaget) som skall utföra testet, vilket betyder att Sverige skulle bli direkt inblandat. Experimentet är planerat till juni, men flera miljöorganisationer och Samerådet har redan lämnat in protester.
– Det är en farlig teknologi, som går stick i stäv med vår syn på miljön och hur vi hanterar klimatförändringarna. Vi måste backa nu och visa respekt för naturen, inte behandla den som en maskin, sa Samerådets vice ordförande Åsa Larsson-Blind till SVT den 12 mars.
Ett hållbart klimatarbete kan aldrig handla om att försöka betvinga eller övervinna naturliga system. Vi måste lära oss att leva i samklang med jorden och dess klimat och resurser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!