Ny migrationspolitik – samma förtryck

Ingen flykting ska känna sig säker i Sverige – det är både regeringens och de blåbrunas skamliga politik (Foto: Vilgot Karlsson).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Förra veckan presenterade regeringen ett förslag till ny migrationslagstiftning. Den gamla tillfälliga lagen gäller sedan 2016 då regeringen över en natt gick från att lova att man inte skulle bygga några murar mot flyktingarna till att införa Europas hårdaste migrationslagar och i praktiken upphävde asylrätten.

Regeringen, tillsammans med januaripartierna L och C, samt M, KD och SD, vill alla ha ytterligare åtstramningar i flyktingpolitiken och därmed skärpa migrationslagstiftningen.
Det är bråttom för regeringen eftersom en ny lagstiftning måste vara på plats innan juli. I annat fall återgår man till den lagstiftning som gällde innan den tillfälliga lagen infördes 2016. 
Både regeringen och dess samarbetspartier samt de andra riksdagspartierna förutom Vänsterpartiet är rörande överens om att Sverige aldrig ska återgå till en generösare flyktingpolitik. Man vill alla försvåra möjligheterna att få asyl och uppehållstillstånd i Sverige.
Eller som migrations- och justitieministern Morgan Johansson (S) uttryckte det i media: ”Sverige ska inte vara en magnet för asylsökande. Vårt mål är att minska invandringen till Sverige”. 
Det är i ljuset av detta uttalande och liknande uttalanden från bland andra Stefan Löfven man ska se det nya förslaget till migrationslagstiftning.
Det ursprungliga förslaget från Migrationskommittén har sedan ytterligare skärpts efter påtryckningar och kritik från exempelvis Liberalerna.

I det nya omarbetade förslaget ställer man ännu hårdare krav på möjlighet till familjeåterförening. Försörjningsplikt både för den som redan har uppehållstillstånd i Sverige och den familjemedlemmen som eventuellt kan få tillstånd att komma hit. Även hårdare krav på språkkunskaper och samhällskunskaper ställs.
Barn och ungdomar som fått avslag på sin asylansökan ska inte kunna söka om uppehållstillstånd överhuvudtaget. De ingår inte i gruppen av dem som eventuellt kan få stanna av särskilt ömmande skäl. Inte heller de som omfattas av den så kallade gymnasielagen kan vara säkra på att få stanna. Enligt Morgan Johansson ska undantagen vad gäller särskilt ömmande skäl på humanitär grund vara just ”mycket speciella undantag”.

Bilden är tydlig: Ingen flykting ska känna sig säker i Sverige. I praktiken kommer det att bli omöjligt att få permanent uppehållstillstånd.
Regeringen och dess samarbetspartier samt det blåbruna blocket bestående av M, KD och SD är helt överens om att minska invandringen till ett minimum. M:s Ulf Kristersson gick ut i stark kritik mot regeringens inhumana förslag under helgen och krävde ÄNNU hårdare regler mot flyktingar och lovade att så blir fallet om han blir nästa statsminister.
Ensamkommande flyktingbarn från till exempel Afghanistan kommer att fortsatt skickas tillbaka. Asylrätten är i praktiken upphävd.
Sverige liksom resten av EU stänger sina gränser allt mer.

Mot denna flyktingfientliga politik ställer Rättvisepartiet Socialisterna följande krav:
• Riv upp den tillfälliga migrationslagen.
• Nej till regeringens förslag till ny migrationslagstiftning.
• Försvara asylrätten. Rätt till familjeåterförening.
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Riv EU:s flyktingmurar.
• Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!