Nya försämringar av A-kassan

”Nu ska de arbetslösa få det sämre”, aviserade den blåbruna regeringen. (Foto: Matilda Nehlmark,Regeringskansliet)

Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den blåbruna regeringens arbetarfientliga politik fortsätter med nya attacker på arbetarrörelsen. Det handlar inte bara om diskussioner om att förbjuda sympatistrejker och strejker som drabbar ”tredje man”, som om det genomförs i praktiken innebär att strejkrätten avskaffas helt. Senast i raden av arbetarfientliga förslag är att ändra (försämra) ersättningen vid arbetslöshet.

Nyligen presenterades regeringens förslag till förändringar i arbetslöshetsförsäkringen (A- kassan) av arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsson (L) tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M), Magnus Persson (SD) och Torbjörn Johansson, som är avtalssekreterare på LO.
Om den blåbruna regeringen får som den vill enligt förslaget kommer barnskötare, undersköterskor, butikssäljare, bussförare, lokalvårdare, sjukvårdsbiträden och flera andra yrkesgrupper att få väsentligt försämrad ersättning vid arbetslöshet.
Som mest innebär det att anställda som tjänar mindre än 30 000 kronor i månaden förlorar 2 500 kronor i månaden. Detta är utöver de ersättningsnivåer som finns idag.

Dessutom införs 100-dagarssteg i ersättningen. Några exempel; En barnskötare som idag tjänar 25 000 i månaden får nu en ersättning vid arbetslöshet på 20 000 kronor i månaden efter 100 dagars arbetslöshet. Med regeringens förslag sänks ersättningen till 17 500 kronor i månaden – en minskning med 7 500 kronor i månaden!
En undersköterska som tjänar 30 000 kronor i månaden får ersättningen sänkt från 21 000 kronor till 19 500 kronor i månaden.
Lägg till detta matprishöjningar, hyreshöjningar och energiprishöjningar. Det är ett rejält dråpslag för allt för många.

Efter 300 dagars arbetslöshet trappas ersättningen ner ytterligare för alla, oavsett lön. Förslaget skall nu skickas ut på remiss, och planen är att beslut ska fattas i riksdagen och att de nya reglerna ska börja gälla från hösten 2025.
Den blåbruna regeringens förslag måste stoppas! Detta kan bara ske genom att mobilisera fackföreningsmedlemmarna till protester, demonstrationer och strejk mot regeringen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!