Nytt avtal innebär lönesänkningar

Arbetsgivarna försöker, med stöd av LO:s ledning, se till att ingen kompensation för reallönesänkningarna utkrävs av välfärdsanställa. En skandal (Foto: Catarina Thepper).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Olika fackklubbar förhandlar just nu runt om i landet om hur potten i årets avtalade löneökningar ska fördelas. Många av de avtal som slöts 2020 gäller fram till våren 2023 och i Kommunals fall fram till 2024. De usla avtal som slöts 2020 ger i år cirka 2 procent i nominell löneökning.

Samtidigt räknar Konjunkturinstitutet med en inflation i år på minst 5,5 procent. Hittills ligger inflationstakten på 6,6 procent. Det betyder att många arbetare redan har fått reallönesänkningar på grund av ökade matpriser, energipriser och hyror.
Regering och arbetsgivare skyller på det pågående kriget i Ukraina, men sanningen är att prishöjningarna började hösten 2021, långt innan kriget i Ukraina inleddes.

Nu försöker arbetsgivarna med stöd av LO:s ledning att se till att ingen kompensation för reallönesänkningarna utkrävs av de som jobbar inom industrin, skola, vård och omsorg eller inom servicesektorn.
Resultatet har hittills blivit att kollektivavtal som slöts hösten 2020 i verkligheten ger en reallönesänkning 2022 för undersköterskor, sjuksköterskor, fabriksarbetare, elektriker med flera.

Nu måste fackföreningarna mobilisera i gemensam kamp mot reallönesänkningarna.

I konkreta siffror betyder detta att en undersköterska i slutet av 2022 kan få en reallönesänkning med 767 kronor per månad och en elektriker med drygt 850 kronor i månaden.
De lokala avtal som redan är klara för undersköterskorna i Kommunal har gett i snitt 300 kronor mer i månaden, vilket inte på långa vägar täcker reallönesänkningen.
I Region Skåne har Kommunal gått med på en ”löneökning” på 300 kronor i månaden. Dessutom är lönesättningen individuell, vilket betyder att några undersköterskor har fått något mer än 300 kronor och att andra har fått mindre.
Arbetsgivarna gnuggar sina händer. Ingen lönekamp och individuell lönesättning försvagar möjligheterna till kollektiv kamp för bättre löner.

En höjd undersköterskelön med 300 kronor i månaden kan jämföras med tidigare vd:n för Volvo Cars, Håkan Samuelsson, vars lön 2021 uppgick till 52 miljoner kronor eller 27 000 kronor i timmen. Det vill säga högre timlön än vad en undersköterska tjänar i månaden!
Nu måste fackföreningarna mobilisera i gemensam kamp mot reallönesänkningarna. Arbetarna ska inte betala krisen.
• Riv upp löneavtalen. Fullständig kompensation för inflationen. Indexreglerad lön.
• Avtalen ut på medlemsomröstning.
• 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!