Nytt smittorekord en varningsklocka

Den fjärde covidvågen sveper över Europa med nya rekordantal i smittade, samtidigt som läkemedelsbolagen gör rekordvinster (Foto: Oscar Segerström).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Covid-pandemin är långt ifrån över. Den fjärde vågen sveper in över Europa, vilket har lett till en skarp ökning av antalet smittade. Samtidigt gör läkemedelsbolagen fortsatt enorma vinster på arbetarklassens ryggar.

Land efter land ser en rejäl ökning av antalet smittade i covid-19. Tyskland har slagit rekord i antalet smittade på en dag, med över 50,000 bekräftade fall den 10 november – vilket slog det rekord som sattes dagen innan med över 40,000! Larmrapporter kommer om att avdelningarna i flera tyska sjukhus återigen är fullbelastade. 
Österrike har beordrat en lockdown för de ovaccinerade i landet. Ryssland hade under lördagen den 13 november det högsta dödstalet hittills under pandemin, på 1,241.
Även Nederländerna har sett en markant ökning, där smittalet under fredagen den 12 november nådde rekordhöga 16,300. 
Men även de skandinaviska länderna ser en skarp ökning. I Danmark är smittotalen de högsta sedan i december 2020, och även Norge har slagit dygnsrekord i antalet smittade med 2,126 smittade den 9 november.

Liknande läge är det i fler europeiska länder. I Sverige har man hittills inte sett någon markant ökning, men det beror delvis på det ogenomtänkta beslutet att kraftigt dra ner på smittspårningen. 
Att det kommer äga rum en ökning även i Sverige (som det kanske redan görs, bara att vi inte vet omfattningen av den) är sannolikt, eftersom att karensen har införts igen, vilket tvingar folk till jobbet med symptom, och att man infört rekommendationer om att personer med luftvägsinfektionssymptom inte ska smittesta sig om de är fullvaccinerade eller haft covid-19 det senaste halvåret.
Allt detta möter stark kritik av smittskyddsexperter. Smittskyddsprofessorn Jan Albert vid Karolinska institutet säger till SVT Nyheter den 10 november om de minskade smittesterna att:
– Det är inte bra, jag tycker inte att man borde ha gjort den förändringen den 1 november. Man skulle ha behållit samma rekommendationer som vi haft under hela pandemin. Nu är det svårt att veta om vi ligger på en stabil nivå eller om det är så att vi missar fall i större utsträckning än tidigare. Vi har smittskyddsåtgärder och kontaktspårning just därför att det funkar.

När restriktionerna hävts och smittspridningen förväntas öka under vintern borde Region Stockholms larmrapport som pekar på att 5,400 personer i Sverige kommer att dö i covid-19 fram till sommaren 2022, varav 1,250 i Stockholm, om värsta fall-scenariot utspelar sig ringa alla varningsklockor om att åtgärder behöver sättas in.
Det är framför allt personer över 60 år och de som ännu inte har vaccinerat sig som löper störst risk att dö i covid-19, enligt rapporten. Till Dagens Nyheter den 11 november kommenterar Stefan Fors, handläggare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, rapporten: 
– Om vi kan få upp vaccinationen ännu mer skulle vi kunna undvika en hel del av de här dödsfallen. Det här är ett värstafallscenario, vi tror och hoppas att det kommer att bli lägre. Men om vi räknar med att alla som varken har haft sjukdomen eller vaccinerat sig blir smittade blir det 5,400 dödsfall i hela landet. För vintern och våren överskattar vi nog smittspridningen och dödsfall. Samtidigt underskattar vi det, för vi räknar med att alla som haft sjukdomen eller vaccinerats är helt skyddade, och det är de ju inte. Vaccinen ger inte hundraprocentigt skydd.

I Sverige har endast 66 procent av befolkningen fått två doser, och i Stockholm endast 62 procent. Om nuvarande takt håller i sig kommer det vara 73 procent fullvaccinerade i hela landet och 65 procent i Stockholm fram till sommaren 2022.
– Det är oroväckande att ökningstakten för vaccinationer avtagit, särskilt bland de unga, där är den på alldeles låg nivå för att vi ska ha ett effektivt skydd. Även om dödligheten är mycket lägre bland barn och unga är den inte noll. Så länge vi har smittspridning och oskyddade barn och ungdomar kommer vi att se dödsfall även bland dem, säger Stefan Fors till DN.

Pfizers vinster i år skulle kunna finansiera vaccineringen av all vuxen befolkning i låginkomstländerna – 3,8 miljarder människor.

Samtidigt som fler smittas när restriktioner hävs gör de stora läkemedelsbolagen fortsatt enorma vinster på vaccinen de har producerat, men som har betalats av skattebetalare världen runt. 
Pfizer mer än fördubblade sina inkomster det tredje kvartalet i år jämfört med samma kvartal 2020 med 24,1 miljarder dollar, där vaccinförsäljningen stod för 60 procent av bolagets inkomst.
Bara vaccinet i sig har gett en vinst på 24,3 miljarder dollar i år för Pfizer, och förväntar sig att den totala inkomsten för 2021 kommer landa på mellan 81 och 82 miljarder dollar. Det gläder aktieägarna, men det är på bekostnad av vaccinnationalism och en extrem ojämn fördelning av vaccinet.
Pfizers vinster i år skulle ensamt kunna finansiera vaccineringen av all vuxen befolkning i låginkomstländerna – 3,8 miljarder människor – då kostnaden för det beräknas till omkring 18 miljarder dollar, enligt Science News den 1 juli.

Som Amnesty Internationals chef för mänskliga rättigheter, Patrick Wilcken, korrekt säger på deras hemsida den 2 november:
– Att Pfizer har kunnat tjäna miljardtals dollar bara under de senaste tre månaderna, samtidigt som man har misslyckats med att tillhandahålla vacciner till miljardtals människor, är ett misslyckande av katastrofala proportioner. Inte bara har den stora majoriteten av dess vacciner gått till hög- och övre medelinkomstländer, utan Pfizer har också konsekvent vägrat att avstå från sina immateriella rättigheter och dela med sig av vaccinteknik, samtidigt som företaget drar nytta av miljarder dollar i statlig finansiering och förhandsbeställningar från rika länder.
– Den till synes outsläckliga vinsttörsten hos stora läkemedelsföretag som Pfizer spär på en oemotsvarad kris för mänskliga rättigheter. Om den fortsatt får härja kommer miljardtal rätt till liv och hälsa runt om i världen att fortsätta äventyras.

Vaccineringsklyftorna kan ses i att 56 procent av befolkningen i Europa är fullvaccinerade, medan endast 6 procent i Afrika är det. Eller i att 66 procent av höginkomstländerna är det, jämfört med 23 procent av medelinkomstländerna och ynka 2,3 procent av låginkomstländerna, enligt Our World in Data. Det bara understryker behovet av en global, verklig samordning av vaccineringen för att rädda liv och förhindra att nya mutationer uppstår.
Det kräver att patentreglerna skrotas, vinstintresset kastas ut, produktionen av vaccin möjliggörs för alla länder och att de stora läkemedelsbolagen ställs under demokratisk kontroll och styre underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!