Ökad temperatur, bränder och katastrofer

Om inte kapitalismen utmanas kan heller inte klimatet räddas (Foto: Stefan Doerr / distributed via imaggeo.egu.eu).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Dagens Nyheters lördagsbilaga den 17 oktober hade en artikel om Kalifornien och hur människor nu flyttar därifrån. En stor anledning är det allt varmare klimatet. 

I mitten av augusti uppmättes 54,4 grader i Death Valley, förmodligen den högsta temperaturen på jorden på tusentals år. En del av illustrationerna visade följderna av de senaste skogsbränderna, nerbrunna hus och ett landskap insvept i brandrök. 
Nyligen publicerade UNDRR, FN:s organ för att minska katastrofrisken, en rapport om tillståndet på jorden beträffande naturkatastrofer. Man har listat nio olika naturkatastrofer. Vid en jämförelse mellan perioden 1980-1991 och 2000-2019 ser man en ökning av de flesta typerna. Tre av dem sticker ut med speciellt stora ökningar. Det är extremtemperaturer, översvämningar och stormar. 
Alla tre brukar kopplas samman med ett varmare klimat. Antalet skogsbränder hade också ökat, men inte i lika hög grad. Där är det anmärkningsvärt att notera att ökningen av antal skogsbränder var speciellt hög de senaste tre åren.

Översvämningar utgjorde 44 procent av alla katastrofer och berörde 1,6 miljarder människor. Värst drabbat är Sydostasien. 
Extremt höga temperaturer orsakade 13 procent av alla katastrofrelaterade dödsfall. I det här fallet drabbades Europa värst. 
De länder som har drabbats värst ekonomiskt i procent av BNP är små önationer, som förutom Samoa ligger i Karibien; det vill säga i vägen för de orkaner som drar in över Mexikanska golfen.

Det är inget nytt att klimatet blir allt varmare. Att det varit känt i flera år betyder dock inte att något gjorts åt det, annat än fagert tal. Konferens efter konferens har försökt fastställa hur mycket vi ska tillåta jordens medeltemperatur att öka. Under 2019 låg medeltemperaturen på 1,1 grader över förindustriell nivå. 
Vi vet också varför jordens temperatur ökar, nämligen användningen av fossila bränslen. Ingen av alla dessa konferenser har kommit fram till någon lösning. En bidragande orsak är motståndet från stora länder som USA, Kina och Brasilien. Bakom motståndet finns främst olje- och bilindustrin. 
Ingen talar dock om problemets kärna, nämligen kapitalismens rovdrift på vår planet. 

David Attenborough sade nyss i en intervju med BBC att ”det kapitalistiska systemets excesser måste tyglas”. Alldeles rätt, men hur tyglar man något som man inte har kontroll över? Vi måste ta kontroll för planetens skull.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!