Omikron tvingar äldrevården på knäna

– Ett resultat av vikariebristen är att det inte har funnits personal för att vara med döende personer, berättar en anställd (Foto: Offensiv).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Två år efter pandemins start har de styrande inte gjort några synbara åtgärder för att komma tillrätta med äldreomsorgens allvarliga brister. Resultatet är en ny djup kris i omikronvariantens fotspår med en personalbrist som går ut över patienter och personal.

Offensiv har pratat med personal i Luleå om situationen:
– Helgerna har varit fruktans­värda. Det har varit en enorm stress när folk har varit borta och vi inte har fått in vikarier. I vanliga fall kan vi hjälpa upp varann mellan avdelningarna för att stötta där det har varit störst brist, men nu har alla avdelningar varit kort om folk.
– Är man bara två på nio boende hinner man inte med den omsorg som man bör göra, och nu var vi till och med färre än så, berättar en anställd.

Jonas Brännberg, ledamot i Socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, berättar att:
– I Socialnämnden har vi fått rapporter om att det ser likadant ut överallt i kommunen – man får inte tag i vikarier. De som är skandalen är att Socialdemokraterna och Moderaterna som styr har haft två år på sig att höja grundbemanningen – så att man klarar av påfrestningar som denna – men inte gjort något.
– Nu fick äldre dessutom bo i allrum och två i samma lägenhet eftersom det var fullt på korttids­boendena och kommunen behövde ta hem medicinskt färdigbehand­lade från sjukhuset.
En anställd fortsätter:
– Ett resultat av vikariebristen är att det inte har funnits personal för att vara med döende personer (vak). Cheferna har sagt att vi ska göra ”täta tillsyner” istället, men det är inte okej – ingen ska behöva dö ensam!
Andra effekter av vikariebristen har varit att man tvingats ”trixa” med kohortvården – alltså vården av covidsmittade.
Normalt innebär kohortvård att personal som vårdar smittade inte vårdar andra.
Personalbristen har gjort att personalen istället har fått nöja sig med att byta kläder och skydds­utrustning när de har gått mellan smittade och osmittade.

– På torsdag är Rättvisepartiet Socialisterna med och arrangerar ett möte tillsammans med personal och andra som vill protestera mot situationen i äldreomsorgen och vården. Vi måste kräva höjd bemanning och bättre villkor nu. Är du intresserad av att vara med så kontakta mig, säger Jonas Bränn­berg (jonas.brannberg@socialisterna.org).

Kontakta RS Luleå om du vill komma med i vård- och omsorgskampanjen!
Skriv till jonas.brannberg@socialisterna.org för mer info.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!